Ha bokszolni kell a ringben, nem sakkozhatunk

Az MSZP komolyan gondolja, hogy 2014-ben kormányváltásra van szükség, s amihez elengedhetetlen a demokratikus ellenzék széles körű összefogása - mondta Mesterházy Attila a Mozgó Világ klubestjén a 13. kerületben, ahol kérdésekre válaszolva ismertette az elkövetkező egy év politikai és kampánymenetrendjét. Sokan még mindig félreértelmezik az MSZP szavait.


Az LMP húzodozása és átalakulása (szétesése) idején hangoztak el olyan mondatok, hogy ha nincs összefogás, akkor az MSZP egyedül is felvállalja a harcot. Mára a helyzet változott, van kivel tárgyalni az együttműködésről, igaz, ebben a körben még mindig nem szerepel az LMP, amelyik azóta sem tisztázta egyértelműen jövőbeni szerepét az összefogás keretében.

A helyzetet egyértelműsíti egyébként az MSZP által bevezetett "választókerületi felelősök" kifejezése, ami félreérthetetlenül arra utal, nincsenek bebetonozott egyéni jelöltek, noha a szocialista pártnak már minden körzetben van megnevezett embere. Ők az együttműködéstől függően változhatnak, jelöltségük nincs kőbe vésve, s ez az, ami az mszp együttműködési rugalmasságát maximálisan jelzi.

Mesterházy szólt a "régebb óta fiatalok" hátralépéséről és az új nemzedék megjelenéséről, arról, hogy az MSZP elnökségének átlagos életkora 38 év. A pártelnök egyébként 39. Úgy fogalmazott, szükség van a tapasztalatra a pártban épp úgy, mint a lendületre, a fiatalokra.

A Fidesz választási kampánya már elkezdődött - jelentette ki, tehát ebben a helyzetben ha bokszolni kell a ringben, akkor nem lehet leülni sakkozni! Az együttműködés kialakítását nem lehet halogatni, világos képet kell erről mielőbb alkotniuk a választóknak, akik türelmetlenek, mert elegük van a minden napi igazságtalanságokból, a társadalomban egyre erősödő egzisztenciális különbségekből, a fokozódó egyenlőtlenségből. A Fidesz rezsicsapdát állított a választóknak, csökkentéssel hitegetve őket, hiszen amit egyik kezével elvett (lásd, csekkadó, különadók, forint árfolyamának befolyásolása), azt a másik kezével többszörösen elvette (28-féle adó bevezetésével). A rezsicsapda azt is jelenti, ebben a formában a csökkentés nem fenntartható, hosszútávon károkat okoz a gazdaságnak. Ennek kapcsán hosszasan beszélt a politikai populizmusról és arról, hogy a Fidesznek köszönhetően ha politikáról van szó, ott már a morálnak nincs helye. Holott a politika az az eszköz, amellyel milliók sorsát lehet kedvezően átalakítani. Ezzel szemben ma apatikus hangulat uralkodik a választókban. Ennek megszüntetése a választási kampány egyik nagy kihívása lesz, hiszen az embereknek tudniuk kell, hogy akaratuk és tennivágyásuk nélkül nem lesz rendszerváltás.

A gazdasági helyzetről Mesterházy elmondta, mivel Orbán elutasítottsága külföldön olyannyira magas, talán a bizalom helyreállítása lesz a leggyorsabb folyamat. A gazdaság motorjának felpörgetése azonban nem megy majd egyik pillanatról a másikra. Mint mondta a kkv és a multik közé nem "vagy" hanem "és" kötőszó kell! Nem lehet különbség a kettő fontossága között akkor, ha gyors és hathatós intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy újra növekedjen a magyar gazdaság.

Az MSZP kampányában egyik hangsúly az Európa-pártiság. A közvéleménykutatások ugyan ma Európa-ellenességről tanúskodnak, azonban Mesterházy tapasztalata szerint, ha az embereket arról kérdezik, minek köszönhető az ország eddigi gyarapodása és szüksége van-e a gazdaságnak az uniós forrásokra, akkor teljesen más válasz érkezik a szavazóktól. A józan többség tudja, uniós támogatások és források nélkül a kkv-szektor sem tudott volna gyarapodni. Az MSZP határozottan kiáll amellett, hogy a válsággal küszködő Európát nem szidni kell, hanem segíteni, nem elszigetelni tőle az országot, hanem sokkal inkább mélyíteni az együttműködést a válságkezelés és a válság utáni állapot minél sikeresebb újraépítése érdekében. Az európaiság nem összeegyeztethetetlen a nemzeti értékekkel, sőt a kettő nemcsak kiegészíti, de karakterüket erősíti is, ha egymás mellett léteznek.

Ennek kapcsán  Mesterházy azt is hangsúlyozta, az MSZP nemet mond a nacionalizmusra, de igent a hazafiasságra!