mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2021. március 26. 06:56

Ha egészségügyileg indokolt, zárjanak erősebben, de tegyék végre mellé a pénzt!

Ha egészségügyileg indokolt, zárjanak erősebben, de tegyék végre mellé a pénzt!
A kormány változtasson az „őrületen”, hogy csak „tessék-lássék lezárást csinál”, hiszen emberek halnak meg. Zárjon erősebben, de segítsen az embereknek – mondta Harangozó Tamás, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese az ATV Egyenes beszéd című műsorában csütörtökön.

„Ha egészségügyileg indokolt, zárjanak erősebben, de tegyék már végre mellé a pénzt a magyar embereknek. Mert nem arra van a közpénz, hogy a haveroknak, meg a hülye beruházásaikra költsék egy ilyen időben. (…) Ez a pénz jár az embereknek, vállalkozóknak és bajbajutott beteg embereknek” – mondta.

Újra kért mindenkit: regisztráljon és menjen el, oltassa be magát; aki pedig képes rá és megfelelő védettsége van, jelentkezzen önkéntesnek az egészségügyi intézményeknél önkéntesek által is végezhető feladatokra.

Mint mondta, óriási gond, hogy, „akárhogy is titkolják és hazudoznak” a kormány részéről, tele vannak a kórházak, de kevés az orvos és a szakápoló, s „már a végkimerülés szélén vannak”.

Egy ilyen helyzetben „egy normális ország olyan korlátozó intézkedéseket tesz, ami a vírust lassítja vagy megállítja, és nagyon fontos: (…) e mellé odateszi az embereknek a pénzt, hogy meg tudjanak élni, a cégeknek meg a pénzügyi támogatást, hogy ne menjenek tönkre. Ezt látjuk minden épeszű országban, kivéve a mi kis hazánkat” – mondta.

Kifogásolta, hogy miközben két hete Magyarországon a legmagasabb az 1 millió főre jutó halálozás az Európai Unióban, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a Kormányinfón ma arról akarta meggyőzni a magyar közvéleményt, hogy „a legtöbb halálesetet produkáló járványkezelés az egy sikeres járványkezelés”, és hogy az egész Európában legkevesebb, „szinte értelmezhetetlen nagyságrendű támogatást adó válságkezelés az meg a legjobb válságkezelés”.

Felidézte: a miniszterelnök múlt pénteken „úgy foglalta ezt össze, hogy tartsanak ki, bízzanak bennem, majd jó lesz.”

„Nem tudnak kitartani az emberek” – mutatott rá Harangozó. „Ez így nem megy tovább.”

Azt mondta, van arra példa, hogy sokkal erőteljesebben zár egy ország, „de olyan nincs a világon, mint amit Magyarország csinál, hogy ilyen helyzetben sem segít senkinek”. Szükség lenne a 80%-os bértámogatásra, nemcsak a munkavállalóknak, hanem az egyéni vállalkozóknak, a katásoknak és a szépségiparban dolgozóknak is.

Példaként megemlített egy magyar vállalkozót, aki Budapesten és Berlinben egyaránt folytat vendéglátóipari tevékenységet. Ő Harangozó szerint elmondta: Berlinben egy munkatársát sem kellett elküldenie az elmúlt egy évben, mert ő maga és munkatársai is kaptak direkt támogatást a német szövetségi kormánytól, ő maga vállalkozóként a tartományi kormánytól is kapott a bevételei után százalékarányosan pénzt, továbbá még egyszeri 15 ezer eurós támogatást, amit minden német kis- és középvállalkozás megkapott, hogy ne menjenek tönkre.

„Most ezt tessék már összehasonlítani azzal (…) Magyarországon, hogy ’tartsanak ki meg bízzanak bennem’” – mutatott rá a szocialista politikus.

„Az emberek majd’ fölrobbannak az igazságtalanság láttán, miközben azt látják, hogy minden idők legrosszabb vírusjárvány-eredményét produkálja az ország. Magyarul az egész nem működik” – mondta.

Hangsúlyozta: a járványvédekezés ügyében az MSZP az első perctől kezdve azt képviseli, hogy a szakemberekre kell hallgatni.

Kapcsolódó párttagok