mszp.hu | Belföld | Oktatás
2021. szeptember 29. 10:34

Ha ennyien eljöttek az előválasztásra, akkor semmi kétség, az emberek vágynak a változásra!

Ha ennyien eljöttek az előválasztásra, akkor semmi kétség, az emberek vágynak a változásra!
Hiller István, az MSZP választmányi elnöke, volt oktatási miniszter szerint nem lesz akadálya a magyar állami felsőoktatás azonnali és példaértékű rendbetételének sem.

Az új Karácsony-kormány költségvetési eszközei, az állami felsőoktatás extra finanszírozása már önmagában kellő alap a magyar állami felsőoktatás helyzetének és szerepének rendbetételéhez, de ha olyan határozottan nő a változást akarók száma, ahogyan az előválasztás sejteti, akkor akár még kétharmaddal is meg lehet majd hozni a szükséges törvénymódosításokat – vetítette előre optimistán a szocialista Hiller István, kedd este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

„A teljes magyar ellenzék nevében őszintén köszönjük annak a vélhetően több mint 600.000 magyar honfitársunknak, aki rászánta az időt, az energiát, és szavazott! (…) Nemcsak eljöttek, hanem hiszik, hogy sikerülhet és hogy legyőzzük ezt a jelenlegi hatalmat” – tolmácsolta a pártok köszönetét és optimista bizakodását. Hozzátette, Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölttel egyetértenek abban, hogy a választás abszolút tisztaságát továbbra is meg kell őrizni.

Az MSZP oktatási szakpolitikusa elmondta, a kormány által alapítványokba einstandolt egyetemekkel kapcsolatos problémás finanszírozás ügyét is meg lehet oldani: erre a tavasszal, az összefogás győzelmével létrejövő új, demokratikus nemzeti egységkormány által akár feles, akár kétharmados többség esetén is van lehetőség. „Jól beszél Karácsony Gergely, amikor azt mondja, hogy a költségvetés egy kormány kezében nagyon erős lehetőség (…). Az állami fenntartású egyetemek oktatóinak fizetése, az a magyar költségvetésben szintén egy lehetőség” – hangsúlyozta Hiller reagálva a hírre, hogy a kormány most 1700 milliárd forintot pumpál át az egyetemeket fenntartó közalapítványaiba, ráadásul közpénzből.

„Gyerünk, mindenki szavazzon az ellenzékre, minél többen (…), akkor lesz egyértelmű változás” – buzdított lelkesen a szocialista politikus, aki szerint a magas előválasztási részvétel után érdemes nagyot álmodni.

Végül Fudan-ügyben, a fővárossal való szerződés ellenére a fideszes kormány által erőteljesen elsinkófálni kívánt Diákváros kapcsán elmondta, az ország természetesen azt várja, hogy a szerződésnek megfelelően épüljön meg a Diákváros és így problémamentesen meg lehessen tartani az atlétikai világbajnokságot is, ne kelljen azt megvétózni. „Úgy látom, hogy helyes dolog erről nem egyszerűen a budapestieket, hanem az országot megkérdezni, ezért támogatom, hogy népszavazás legyen. Azt meg nem gondolom, hogy az elkövetkező 3-4 évben olyan helyzet legyen, hogy oktatás elkezdődne egy ma még nem létező, általam egyébként nem támogatott egyetemen. A politikában az időbeosztásnak, hogy mit mikor csinálsz, majdnem akkora jelentősége van, mint a tartalomnak, ezért azt gondolom, hogy azt [a szerződés megszegése esetén a vb megvétózását] a megfelelő időben kell, még nem”!

Kapcsolódó párttagok