mszp.hu | Belföld | Oktatás
2023. május 08. 16:00

Ha Magyarországon szabadság van, akkor miért akarja a kormány a pedagógusok jogait korlátozni?

Ha Magyarországon szabadság van, akkor miért akarja a kormány a pedagógusok jogait korlátozni?
A pedagógus státusztörvény korlátozná a pedagógusok véleménynyilvánításának szabadságát és a polgári engedetlenséget sem tenné lehetővé, továbbá hivatásrendekbe rendezné a pedagógusokat is, ez pedig a Mussolini-féle Olaszországot idézi. Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke a státusztörvény valódi céljaival kapcsolatban tett fel kérdéseket Orbán Viktor miniszterelnöknek a parlament hétfői ülésnapján.

A Budapesti Konzervatív Politikai Akció Konferencián Varga Judit igazságügyi miniszter elmondta, hogy Magyarország egy olyan hely Európa közepén, ahol még él a szabadság, ahol az emberek elmondhatják félelem nélkül a véleményüket bármilyen kérdésben.

Kunhalmi Ágnes erre tekintettel kérdezte azt, hogyha ez valóban így van, akkor miért tartalmazza a pedagógus státusztörvény tervezete azt a rendelkezést, hogy a pedagógusok nem nyilváníthatnak véleményt a köznevelési rendszer működéséről. Továbbá, miért nem élhetnek azzal a jogukkal a pedagógusok, hogy álláspontjukat polgári engedetlenség keretein belül nyilvánítsák ki, amely egyébként a polgári demokrácia elismert intézménye.

Az MSZP társelnöke elmondta, ezen a konferencián Varga Judit azt is elmondta, ki kell tartani a kormánynak, hogy „legyen honnan megfordítani Európa sorsát, ha eljön az idő”. Ezzel kapcsolatban a szocialista politikus azt kérdezte, talán ezért készült egy olyan pedagógus státusztörvény tervezet, amely szemben áll az EU és Magyarország között e tárgykör tekintetében már létrejött egyezséggel? „Talán úgy gondolja a kormány és Ön, miniszterelnök úr, hogy a várt jobboldali fordulat után Európa más országaiban is hasonló módon szabályozzák majd a pedagógusok jogállását?” – kérdezte Kunhalmi Ágnes.

Végezetül, Orbán Viktor a konferencián elmondott beszédében Magyarországot egy inkubátornak nevezte, ahol a jövő konzervatív politikáját kísérletezik ki és ahol nem csak beszélnek a liberalizmusról és a liberálisok legyőzéséről, hanem meg is valósítják azt. Az MSZP társelnöke ezért kérdezte Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy ennek jegyében fogalmazott-e úgy Rétvári Bence államtitkár, hogy a pedagógus pályát egyfajta hivatásrenddé kívánják átalakítani. Kunhalmi Ágnes hozzátette, ezt a két világháború között a magyar katolikus egyház is szorgalmazta, Európában pedig Mussolini Olaszországában valósítottak ezt meg.

Kapcsolódó párttagok