mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. december 03. 14:57

Ha már tovább sarcolja az önkormányzatokat, legalább a minimálbér adóját engedje el a kormány

Ha már tovább sarcolja az önkormányzatokat, legalább a minimálbér adóját engedje el a kormány
A magyar minimálbér vásárlóereje továbbra is sereghajtó az EU-ban.

A bérterhek az önkormányzatoknál is a kiadási oldal egyik legjelentősebb tételét adják – többek közt erről beszélt Bangóné Borbély Ildikó az MSZP országgyűlési képviselője és Szabó Zsolt, Dunaújváros Párbeszéd-es alpolgármestere péntek reggel az ATV Start című műsorában.

A vállalati szektor 34%-a van bejelentve minimálbérre: jócskán 1 millió forint fölött van azoknak az embereknek a száma, akik minimálbért keresnek Magyarországon – ismertette Bangóné Borbély Ildikó. „Mi folyamatosan azt mondjuk, hogy vissza kell térni ahhoz a gyakorlathoz, hogy a legkisebb keresők – ők a legkevesebbet keresők, náluk már csak a közmunkások keresnek kevesebbet – jövedelmét adómentessé kell tenni, és ezzel tudunk a legtöbbet segíteni a minimálbéreseken, ha a fizetésük azonnal adómentessé válik” – mutatott rá.

Elmondta, ha a minimálbér tényleg adómentes lenne, több százezer ember kerülne azonnal jobb pozícióba, és ezt már hosszú ideje kéri az MSZP a kormánytól.

A szocialista politikus emlékeztetett, a mostani minimálbér-emelés a kormánynak egy fillérjébe nem kerül, ellenben z önkormányzatokat sújtja. „A fideszes önkormányzatokat kompenzálni fogják az elvont adóktól a „járvány miatt”, míg az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat meg nem fogják kompenzálni. (…) Minden évben láttuk, hogy hogyan fognak majd év végén elkezdeni osztogatni” – vetítette előre a tapasztalatok alapján.

„Dunaújvárosnak is mintegy kétmilliárd forintot kell visszaadnia az államnak” – mondta el Szabó Zsolt. Hozzátette, mivel jövőre megint elvonja a fideszes kormány az önkormányzatok legfontosabb bevételét jelentő helyi iparűzési adó felét, azt javasolják, hogy a szolidaritási adót engedjék el.

Bangóné hangsúlyozta, ide tartozik az a javaslat is, hogy a fideszes kormány jogállamot sértő intézkedései miatt visszatartott EU-s pénzeket az Unió adja közvetlenül oda a helyben élő magyar embereknek. „Ujhelyi István, EP-képviselőnk, a többi ellenzéki képviselő és a főpolgármester úr is [azt javasolják] hogy közvetlenül juthassanak hozzá az EU-s forrásokhoz önkormányzatok”.

A képviselők elmondták, ez a pénz többek között a gátlástalan fideszes oligarcháktól mentes energiahatékonyságra, a valódi, hosszú távon is biztos rezsicsökkentésre, és az egészséges élet fenntartásához szükséges fejlesztésekre is felhasználható lenne. Utóbbival kapcsolatban azt is kifejtették, nem értenek egyet azzal, hogy a jelenlegi kormány fokozza az önkényt a 3. oltással is kapcsolatban, úgy, hogy közben az embereknek még mindig nem állnak rendelkezésre a valódi adatok.

„Nem kapunk megfelelő információt, mindig csak csöpögtetnek, és azt is látjuk, hogy amikor nagyon rossz adatok jönnek ki, akkor képesek még a módszeren is változtatni, hogy mondjuk a lélegeztetőgépen lévőket most már más módszerrel számoljuk. Azt gondolom, hogy ebben nagyon-nagyon sokat hibázott a kormány, hogy nem ad megfelelő tájékoztatást” – szögezte le Bangóné.

Végezetül hozzátette, a nyilvánosság és a szakértők véleménye kell, hogy döntő legyen valamennyi, az emberek mindennapjait érintő kérdésben.