Népszava | Belföld, Külföld | Csíkszereda interjú RMDSZ
2013. május 27. 10:47

Ha nem jönnek, megyünk egyedül

Az RMDSZ csíkszeredai 11. kongresszusán a román politikai élet minden fontosabb szereplője jelen volt - az aktuális és a volt miniszterelnök, a kormányoldal és az ellenzék, a romániai nem magyar kisebbségek képviselői és az európai őshonos nemzeti kisebbségek szervezete, a FUEN vezetője is. Ebben azonban nincs semmi rendkívüli, a romániai magyarok képviseletére minden román párt partnerként tekint.

Az MSZP-t képviselő Újhelyi István üdvözlő beszédében elmondta, Magyarországon csak reménykedhetünk abban, hogy valaha létrejön egy ilyen nyitott politikai kultúra. A szocialista politikus kényes helyzetbe hozta a magát nemzetinek nevező kormányoldalt. Újhelyit Csíkszeredában kérdeztük.

- Mi volt a szocialisták üzenete az RMDSZ irányába? Mivel érkezett Ön erre a kongresszusra?

- Gratulálni jöttem és szerintem egy hasznos bejelentést tenni. Gratulálni ahhoz a teljesítményhez, amit az RMDSZ felmutatott nem a legutóbbi kongresszus óta eltelt 2-3 évben, hanem fennállása során mindvégig. Az RMDSZ tevékenységét stabilitás, kiszámíthatóság, nyitott európai politizálási stílus jellemzi, ehhez gratuláltam.

- Beszélt függetlenségről is, amit Budapestről nem mindig tekintenek értéknek.

- Igen, elmondtam, hogy mi nagyra értékeljük azt, hogy az RMDSZ a Kárpát-medencei magyar politikai rendszer egyik legstabilabb, független politikai ereje, amely jövőjét soha nem tette mástól függővé, amint fogalmaztam, csak saját közösségéhez láncolta magát. Az erdélyi magyarság legitim pártjaként az RMDSZ bizonyította, hogy nemcsak 24 éves múltja van, hanem azt is megtalálta most, hogyan lehet az elkövetkező években saját, sajátos céljait megvalósítani.

- Az Európai Polgári Kezdeményezésre gondol?

- Igen. Ma az Európai Unió asztalán kisebbségvédelmi szempontból nincs ennél fontosabb kezdeményezés, mint az RMDSZ Európai Polgári Kezdeményezése. Hihetetlen fontos feladatot jelölt ki ezzel magának az RMDSZ. Amint az Európai Bizottság áldását adja, bejegyzi a kezdeményezést, el lehet kezdeni az aláírásgyűjtést a kisebbségi keretszabályozás megalkotása érdekében. Ha ezt elérik, ha megszületik ez az egységes európai jogi keret, akkor elérik azt, hogy például Romániában, Szlovákiában, de bármely európai uniós államban jöhet hatalomra bármilyen politikai erő, csak az egységes, kötelező uniós szabályozás keretein belül mozoghat. És ez nagyon fontos, mert például Romániában is nem mindig Victor Ponta, az általa tanúsított magyarbarátságot és partnerséget képviselő politikus lesz a miniszterelnök, és akkor a létrejövő uniós kisebbségi jog- és intézményrendszernek nagy szerepe lesz.

- Konkrét felajánlást tett a kongresszuson ezügyben, miközben a magyar kormánypártok képviselői egyetlen szót sem ejtettek a kezdeményezésről. Mit ajánlott fel?

- A kezdeményezés jelentőségére való tekintettel az MSZP hazai infrastruktúráján, szervezetein keresztül együttműködést ajánlott fel, azt, hogy az RMDSZ koordinálásával mi is elindítjuk a magyarországi aláírásgyűjtést, mert nem egyszerű feladatra vállalkoztak. Tudni kell ugyanis, hogy legalább 7 országból minimum 1 millió polgár kell támogassa a kezdeményezést, az aláírásokat egy éven belül kell összegyűjteni. Ugyanakkor az európai szocialista pártcsaládot arra fogjuk kérni, hogy a baloldali pártok álljanak az európai kisebbségi jogi szabályozás ügye mellé, segítsenek az aláírásgyűjtésben.

- Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes és Fideszt képviselő Rogán Antal felé is tett egy javaslatot. Jó értettük, közös fellépést kezdeményezett?

- Igen. Arra tettem felajánlást Semjén és Rogán urak felé, hogy akár az én képviselői irodámban, akár a Semjén úréban szervezzünk egy koordinációs megbeszélést, ahol az anyaországi pártok egyeztessük, miképpen fogunk egységes kampányt és aláírásgyűjtést indítani az RMDSZ ezen célja megvalósítása érdekében. Azt mégiscsak elképzelhetetlennek tartom, hogy a Fidesz azt csinálja, amit eddig, pávatáncot bemutatva, itt Csíkszeredában köszönti az RMDSZ-t, otthon meg gáncsolja ezt a nagyon fontos politikai kezdeményezését. Itt az ideje felhagyni a pávatánccal, itt az ideje, hogy képesek legyünk legalább egy közös, egységes, a nemzeti minimumban megállapodó aláírásgyűjtő szervezetrendszert létrehozni.

- Lát erre esélyt?

- Amikor a javaslatot tettem erősen néztem az első sorban ülő magyarországi politikustársaim szemébe és hát nem láttam mandátumot egyelőre benne. Meg kell kérdezniük valószínűleg otthon, hogy miképpen reagálnak majd erre. Megtettettük a felajánlást a közös cselekvésre, de ha ők nem jönnek, mi megyünk majd egyedül.

- Újnak tűnt a Rogán által közvetített üzenet, aki arról beszélt, hogy az RMDSZ a romániai magyarság legitim képviselete, a legerősebb erdélyi magyar párt. Azt mondta, nem Budapest dönti el ki a legitim, hanem az erdélyi szavazók, a magyar kormánynak pedig kötelessége ezt elfogadni és támogatni. Stratégiai váltással állunk szemben a Fidesz RMDSZ-hez való viszonyulásában?

- Ez valami egészen új retorika és álláspont. A 2011-es kongresszuson a Fidesz alelnöke egy botrányos, füttykoncerttel kísért beszédet tartott, amelyben arrogánsan utasított, oktatott. Akkor még lekezelően taszította el magától a Fidesz az RMDSZ-t. Majd jött a Nyírő újratemetési herce-hurca, az RMDSZ-el szemben alternatív formációk, irodahálózat létrehozása magyarországi forrásokból és számtalan más lépés, amely az RMDSZ létét fenyegette. De vereséget szenvedett ebben a kérdésben a Fidesz és most kénytelen volt canossát járni.

- Támogatást ígért Rogán is, csak általánosságban. Azt mondta, az RMDSZ számíthat a magyar kormányra.

- Különösen szeretném felívni a figyelmet, hogy az RMDSZ kongresszusán, nemcsak most, hanem a korábbi években is mindig, egyszerre van jelen az aktuális miniszterelnök, az ellenzék és kormánypártok vezetői, egymás után szólnak hozzá és kénytelenek együttműködési készségüket és partnerségüket felajánlani a romániai magyarság irányába. Ez az RMDSZ erejét mutatja. Beszédemben jeleztem ezt is, valamint azt, hogy ezt most kénytelen volt megtenni a magyar kormány és a Fidesz is.

- Kissé "irigykedett" is beszédében az itt tapasztalt politikai kultúra kapcsán... Azt mondta, szinte elképzelhetetlen Magyarországon, hogy egymás kongresszusain részt vegyenek a politikai vetélytársak. Hiszi, hogy előbb-utóbb Magyarországon is megvalósulhat ilyesmi?

- Én nagyon szeretnék egy ilyen nyitott politikai kultúrát, nem véletlenül emeltem ki az RMDSZ kongresszusi beszédemben is, hogy ez mennyire hiányzik otthonról. Igen, elképzelhetőnek tartom, hogy egyszer Magyarországon is elérjük ezt a típusú udvarias politikai magatartást, de azt hiszem, hogy ez csak az Orbán-kormány bukása után valósulhat meg. Most ez lehetetlen.