mszp.hu | Egészségügy Nyugdíj Szociális ügyek
2020. december 03. 12:34

Ha van pénz propagandára és stadionra, legyen a tisztességes nyugdíjakra is! Időskori tisztességes megélhetést, most!

Ha van pénz propagandára és stadionra, legyen a tisztességes nyugdíjakra is! Időskori tisztességes megélhetést, most!
Elfogadhatatlan, hogy a Fidesz-rezsim számára csak a választások közeledtével lesznek fontosak az idős emberek, a támogatásuk pedig egyszerűen csak egy kampányeszköz számukra, a mindennapi biztos megélhetésükkel nem törődnek.

Hazugság, hogy nincs pénz tisztességes nyugdíjakra. Ha arra van pénz, hogy az ország legnagyobb oligarchája által 70 milliárdért elvállalt munkáért végül szemrebbenés nélkül 105 milliárdot fizessenek, akkor a tisztes megélhetést biztosító nyugdíjak kifizetésére is kell, hogy jusson forrás! Ha milliárdok jutnak stadionépítésre, propagandára, akkor az idős emberek biztos megélhetésére is kell jutnia elegendő pénznek! Álságos az a politika, amely csak kampányidőszakban tartja fontosnak az idősek megélhetését.

A Fidesz-rezsim nyugdíjszámítása az átlagos és átlag alatti nyugdíjjal rendelkezőket évek óta rendkívül nehéz helyzetbe hozza, hiszen a nyugdíjuknál lényegesen nagyobb mértékben emelkednek az alapvető élelmiszerek árai. Az 1,2%-os kiegészítő nyugdíjemelés pedig nem más, mint az idős emberek arculcsapása! A gyümölcsök ára 45%-kal, a tojás, a cukor, 10-15%-kal, a húsok ára több, mint 20%-kal növekedett egy év alatt, ahogyan a gyógyszerekre is sokkal többet kell költenie egy nyugdíjasnak.

Az egyébként is alultervezett inflációval a Fidesz-rezsim semmi mást nem garantál, minthogy aki idén nyomorog, az jövőre is nyomorogni fog, és a nyugdíjak közötti különbségek tovább nőnek. Akinek több a nyugdíja, az a Fidesz rendszerében az emeléssel több pénzt kap, akinek pedig kevesebb, az kevesebbet!

Az MSZP szerint az időskori tisztességes megélhetés mindenkinek jár! Azt akarjuk, hogy egy nyugdíj se legyen alacsonyabb, mint a megélhetési minimum. Igazságossá kell tenni a nyugdíjemelés kiszámítását, és igazságossá kell tenni a nyugdíjemelés elosztását! Fel kell zárkóztatni az alacsony összegű nyugdíjakat, és csökkenteni kell a nyugdíjas társadalomban évről évre növekvő különbségeket.

A nyugdíjemelés igazságos kiszámítása azt jelenti, hogy az infláció mellett a bérek emelkedését is figyelembe kell venni (svájci indexálás). A nyugdíjemelés igazságos elosztása keretében pedig azt akarjuk, hogy egy átmeneti ideig minden nyugdíjas a svájci indexálás alapján kiszámolt nyugdíjemelésre szánt pénzből azonos összegben részesüljön. Ezzel a módszerrel a nyugdíjasok 98 százaléka a mostanihoz képest nagyobb nyugdíjemelést kapott volna! Első lépésként az azonos összegű kifizetést már a februárban esedékes 53. heti nyugdíjnál el kellene kezdeni!

A ma még aktívak számára pedig, olyan igazságos nyugdíjazási rendszert javaslunk, amely mind a rugalmas nyugdíjba vonulást, mind a méltányos induló nyugdíjat biztosítani tudja.

MSZP

Bővebb információ: Korózs Lajos, a Népjóléti bizottság elnöke

Kapcsolódó párttagok