MTI/mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2012. december 18. 10:36

Hajdúdorog garanciákat kér iskolái állami tulajdonba adásáért

Hajdúdorog kormánypárti többségű képviselő-testülete elutasította a város két iskolájának átadását a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak - mondta a város szocialista polgármestere kedden az MTI-nek, hozzátéve, hogy az oktatói létszám megtartását szeretnék biztosítani.

Csige Tamás ismertette: a hat fideszes és két független képviselőből álló testület múlt hét keddi rendes, és pénteki rendkívüli ülésén is egyhangúlag elutasította az intézményátadásról szóló megállapodás aláírását.
    
Kifejtette: az intézményfenntartó központtól azt kérik, hogy a szerződésben vállalja, öt évig nem hajt végre létszámleépítést és nem alakítja át az intézményi struktúrát.
    
A két általános iskola egyikében művészeti szakoktatás folyik, a másikban pedig fogyatékossággal élő gyerekek is tanulnak. A két iskolában közel száz pedagógus dolgozik.
    
Csige Tamás elmondta: a intézményfenntartó központ egy olyan kikötést ajánlott nekik, amely szerint kötelesek lennének egyeztetni minden változásról az iskolákat illetően, de a város ennél biztosabb garanciákat akar. Mivel a szerződés megkötésének határideje december 15-én lejárt, december 20-a után az intézményátadási szerződés egyoldalúan, miniszteri rendelettel is életbe léptethető - jegyezte meg.