mszp.hu | Belföld
2020. április 18. 14:08

Hajmeresztő, hogy raktárban áll a védőfelszerelés

Hajmeresztő, hogy raktárban áll a védőfelszerelés
Hajmeresztő, hogy raktárban áll a védőfelszerelés hatalmas tételben, oda meg nem jut, ahová kellene.

 Hajmeresztő, hogy raktárban áll a védőfelszerelés hatalmas tételben, oda meg nem jut, ahová kellene – mondta Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, az ATV Egyenes beszéd című műsorában pénteken.

„Nem a raktárban kéne lenni, hanem a kórházakban, az egészségügyi intézményekben, a szociális ágazatban, az idősotthonokban, kint azoknak a kezén, azoknak a száján, a kesztyűnek és a maszknak, akik közvetlen kiszolgálják az embereket” – mondta.
 
 
A pártelnököt azért kérdezték a védőfelszerelésekről, mert előző nap az MSZP három parlamenti képviselője: Bangóné Borbély Ildikó, Harangozó Tamás és Korózs Lajos egy magáncég raktárában járva hatalmas mennyiségű védőfelszerelést láttak, melynek nagy része láthatóan már két hete ott állt.
 
Tóth Bertalan elmondta: ezek magánraktárak, a fideszes kormánytagok pedig épp előző nap „győzködték őket” a Parlamentben, hogy semmilyen magánraktárban nincsenek védőfelszerelések. Elképesztőnek nevezte, hogy a maszkok és kesztyűk ott állnak a raktárban, közben pedig nem kaphatók.
 
Saját tapasztalatait is elmondta a védőfelszerelés-hiányról: Pécsett, ahol két hete önkéntesként egy időseket segítő programban vesz részt, az idős emberek nejlonzacskót húznak a kezükre, úgy adják az önkénteseknek a pénzt a bevásárlásra, mert nincs kesztyűjük. 
 
Amikor pedig egy idős hölgy azzal bízta meg, hogy vegyen neki gumikesztyűt, csak a negyedik boltban talált és ott is pult alatt, de olyan áron, hogy nem merte megmondani a hölgynek – végül „ajándékként” adta át a kesztyűt.
 
De a tesztek hollétéről sem tudni, pedig „tesztelni, tesztelni, tesztelni” kellene, ahogy az ellenzék egyöntetűen követeli is. A miniszterelnök szerint 11 000 embert küldenek most haza a kórházból - őket tesztelték-e? Ki gondoskodik róluk? S aki róluk gondoskodik, az ő bérükről ki fog gondoskodni? – sorolta kérdéseit.
 
Elmondta: a szocialisták szerint fokozatosan kellene kórházi ágyakat felszabadítani, hiszen ha valóban sikerült a járványgörbét ellaposítani, ahogy a kormány kommunikálta, akkor nem feltétlenül szükséges az ágyak 60%-ának a felszabadítása.
 
Másrészt az otthongondozóknak támogatás jár; az otthonápolási rendszer már létezik, erre jár egy bérjellegű juttatás.
 
Megemlítette, hogy az ellenzéknek nincs információja:  „Amíg más országokban azt látjuk, hogy nyíltan elmondják az embereknek, hogy mi a helyzet, hány beteg van, hány tesztet végeztek, hányan hunytak el, hogy áll az egészségügyi rendszer, nálunk semmilyen információ nincs (…) mi is csak a sajtóból szerezzük az információkat.”
 
Ennek ellenére az MSZP végig igyekezett konstruktívan hozzáállni a helyzethez: több javaslatot tettek, ezek között voltak olyanok, amiket elfogadott a kormányzat, például az iskolabezárást vagy az e-receptek szabályozását.
 
„De most már azt kell, hogy lássuk, hogy már a konstruktivitás (…) nem elég, hanem egyszerűen szembesíteni kell, ezért volt a képviselőink akciója” – mondta.
 
Az MSZP javaslatait a munkabér 80%-os átvállalására kormány nem fogadta meg; miközben Orbán „bezzegországnak”, kísérleti országnak mondta Ausztriát – s akkor nyilván azt kéne csinálni, amit ők – a magyar kormány csak a 35%-át vállalja át a munkabéreknek, míg Ausztria a 80-90%-át.
 
„Az embereknek pénzre van szüksége”, már csak az infláció miatt is – jelentette ki, s újabb példát hozott önkéntes munkájából az árak elszabadulására: egy idős hölgy egy megszokott összeget, 1 500 forintot adott neki bevásárlásra, de a kért cikkeket csak 2 000 forintért tudta neki megvenni.
 
Felidézte: az Állami Számvevőszék elnöke spórolásra szólította föl a családokat, de ő „négymillió forintos fizetéssel könnyen spórol”, míg a kisnyugdíjasoknak ez „óriási nagy tehertétel”. 
 
„Nekik most van szükségük támogatásra” – hangsúlyozta.

Kapcsolódó párttagok