MTI/mszp.hu
2011. november 29. 10:34

Hajnali vita a munka törvénykönyvéről

Összesen mintegy száz szakaszban nyílt meg a munka törvénykönyvének részletes vitája, miután az üléstermében keddre virradó éjjelre kialakult szocialista többség leszavazta az Országgyűlés elnökének azon indítványát, hogy egy vitaszakaszban folytassa le a módosító javaslatok tárgyalását.

Szocialista többség


A parlamentben - a Gúr Nándor által kezdeményezett gépi szavazás alatt - 26 képviselő tartózkodott éjjel negyed háromkor, közülük 8 kormánypárti politikus támogatta az egy vitaszakaszban történő vitát, míg 15 szocialista nemmel voksolt, további 3 képviselő pedig tartózkodott.

Kormánypárti politikusok a későbbiekben többször kezdeményezték, hogy a Ház még egy szakaszban tárgyalja a javaslatot, azonban ehhez nem tudták megszerezni az elegendő többséget.

A vita első öt órájában hivatalosan kizárólag a javaslat első három, a törvény célját meghatározó paragrafusához benyújtott javaslatokról vitatkoztak, a képviselők azonban a teljes előterjesztésre, illetve a kormány és az ellenzék más területeket érintő politikájára is kitértek. Az MSZP-frakció tagjai ezalatt egyebek mellett a törvény alapvető céljait kifogásolták, kétségbe vonva, hogy ezáltal bővülhet a foglalkoztatás.


Józsa István azt kérte a Fidesztől, hogy tegyék fel népszavazásra a törvényjavaslatot, ha ezt nem teszik meg, akkor az MSZP fogja ezt kezdeményezni.

Szocialista képviselők közül többen - így például Lamperth Mónika, Gúr Nándor és Józsa István is - méltatlannak nevezték, hogy a parlament a hajnali órákban, a televíziós közvetítési időn kívül kénytelen tárgyalni ezt a rendkívül fontos törvényjavaslatot. Lukács Zoltán, az MSZP frakcióvezető-helyettese hasonló okokból a vita elnapolását kezdeményezte.

Az ellenzéki pártok többször kritizálták a javaslatot, mondván, a munkavállalók és az érdekképvideletek nehezebb helyzetbe kerülnek, ha elfogadják az előterjesztést.


Lukács Zoltán kifejtette, ha egy vitaszakaszban tárgyalták volna meg az előterjesztést, akkor sem fért volna bele az időbe a hétszáz módosító javaslat megvitatása. Hozzátette: ha a fideszes képviselőnek még mondanivalója van a vitához, akkor javasolja a frakcióvezetőjének, hogy napolják el a vitát, erre az MSZP-frakció készen áll.

"Nem kell ilyen módon törvénykezni, normális menetben kéne ennek a háznak működnie, és akkor nem állnának elő ilyen helyzetek" - mondta.

A vitát egy tanácskozási- és több technikai szünettel is megszakították. Az egyik ilyen pihenő alatt Ujhelyi István az MTI kérdésére elmondta: reggel nyolc órakor Lezsák Sándor veszi át az ülés vezetését, így az ő feladata lesz eldönteni, hogy miként folytatódjon a parlamenti munka, amennyiben nem ér véget a munka törvénykönyvének részletes vitája. Kiemelte: nem tudja mi fog történni, eddig ugyanis nem sok példa volt hasonlóra, így precedensre nem tud majd hivatkozni a házvezetés. "Egy biztos, hogy el kell kezdődnie a keddi ülésnapnak, de közben pedig az ellenzéknek joga és kötelezettsége, hogy a részletes vita minden egyes benyújtott módosító javaslatához elmondhassa és elmondja véleményét" - fogalmazott, az Országgyűlés szocialista alelnöke.

Nyílt obstrukció

A szocialista Nyakó István szerint nyílt obstrukció részükről a munka törvénykönyve részletes vitájának kedd reggelig történő elnyújtása a parlamentben.

A részletes vita éjjel negyed háromkor kezdődött, és összesen mintegy száz szakaszban zajlik; reggel hét órakor még csak az első szakasz tárgyalásán vannak túl a képviselők.

A vitát nem lehet eldugni


Nyakó István kedd reggel az MTI-nek azt mondta: a kormány téved, ha azt gondolja, hogy egyeztetés nélkül a Ház elé lehet vinni egy javaslatot, és éjfél utánra "el lehet dugni" egy vitát a választók elől. Az MSZP minden olyan obstrukciós lehetőséget ki fog használni, amellyel a törvény tárgyalását demokratikusan megszakítja, és felhívja a választók figyelmét arra, hogy el akartak rejteni egy "ilyen rabszolgatörvényt".

Nyakó István hozzátette: eközben megvalósult egy kormánypárti obstrukció is, a kormány képviselői folyamatosan ügyrendi kérdésekkel akarták levetetni a Ház napirendjéről a törvényjavaslatot.

Közölte, hogy a tervek szerint reggel 8 óráig, a következő ülésnap kezdetéig jelen lesznek az MSZP-s képviselők a teremben és vitázni fognak. "Méltó és igazságos" befejezés lenne, ha a fideszes képviselők megérkezése után végigmennek az ajánlási pontokon, majd áttérnek a keddi ülés napirendjére - mondta.

Nincs négyötöd

Nem kapta meg a szükséges négyötödös támogatást a Fidesz-frakció házszabálytól eltérésre vonatkozó javaslata, hogy a munka törvénykönyvére vonatkozó kormányzati előterjesztés tárgyalását péntek délután folytassák a képviselők.

Folytatódik a vita

A munka törvénykönyvéről szóló kormányzati előterjesztés részletes vitájával folytatódott a parlament ülése a házbizottság soron kívüli, keddi tanácskozását követően, nem kapta meg ugyanis a szükséges négyötödös támogatást a Fidesz-frakció házszabálytól eltérésre vonatkozó javaslata, hogy az indítvány - hétfő éjjelről kedd reggelre átnyúlt - tárgyalását péntek délután folytassák a képviselők.

Az elnapolás meghiúsulása után Lázár János, a kormánypárt frakcióvezetője azt kezdeményezte, összevontan tárgyalják a mintegy 100 szakaszban megnyitott vitát. Ezt a Ház többsége elfogadta.

Tóbiás József azt mondta, van egy diszkrét bája Lázár János javaslatának, akinek "nyugodalmas éjszakája volt", de az a hét fideszes képviselő, aki végigülte a vitát, nem biztos, hogy azonos véleményen van a frakcióvezetővel. A kétharmad nem működik, már a teremben sem tudják biztosítani - jelentette ki, élesen bírálva a kormánypárti képviselőket, amiért a hétfői határozathozatalok után úgy mentek haza, "mint aki jól végezte a dolgát", pedig 700 módosító indítvány érkezett a munka törvénykönyvéhez, amelyek vitája akkor kezdődött.


Mint mondta, nem ma kell gesztust gyakorolni, a múlt héten kellett volna, amikor ezzel a menetrenddel tervezték meg az e heti ötnapos ülést. Csak azt kérik, lehessen vitatkozni, abban nem partnerek, hogy támogassanak egy olyan kérést, amit azt követően vet fel a Fidesz az együttműködés jegyében, hogy a saját hibájából nem ment át a "kétharmados gőzhenger" - hangsúlyozta.

Az ügyrendi felszólalások után - összevontan - folytatódott az új munka törvénykövének részletes vitája.

Több munka, kevesebb pénz

Gúr Nándor szégyenletesnek nevezte, ahogy a törvénykönyvet előkészítették, de még nagyobb szégyennek tartotta, ahogy a kormánypárti erők kedden a Ház "működését biztosították vagy inkább (...) meggyalázták".

A fideszes és a KDNP-s képviselők arra nyomnak majd igent, hogy az emberek több munkáért kevesebb pénzhez jussanak - jelentette ki. Hozzátette, eközben elveszik tőlük a biztonságot, leépítik az érdekképviseleteket és megszüntetik a túlórák utáni juttatásokat is, miközben nemcsak a szándékos, de a gondatlan károkozásnál is fizetniük kell.

Hangsúlyozta, hogy a törvény életbe lépése után könnyebben ki lehet rúgni a dolgozókat. Hozzátette, ha a törvényalkotók bevezetik a regionális minimálbért, akkor a halmozottan hátrányos helyzetű térségekben az aktuális minimálbérnél is kevesebbet kereshetnek az emberek.

A képviselő követelte a javaslat visszavonását.