mszp.hu | Belföld | Oktatás
2022. június 05. 07:19

Hála helyett pénztelenség és jogfosztás

Ma van pedagógusnap, a nap, amelyen hagyományosan a tanárokat ünnepeljük, ünnepelnénk.

Mégsincs most sok okunk ünneplésre, hiszen a héten írta alá Novák Katalin államfő a tanárok sztrájkolását ellehetetlenítő törvénymódosítást, megfosztva őket attól a lehetőségtől, amely minden szakmát megillet, hogy nyomást gyakorolhassanak a mindenkori kormányra, ha úgy érzik más eszközük már nem maradt az érdekeik érvényesítésére. Hála helyett jogfosztás - ez idén a pedagógusnap lesújtó summázata.

Ez ráadásul csak a jéghegy csúcsa: a tanárok évek óta egyre rosszabb körülmények között dolgoznak, egyre kevesebbet ér a fizetésük, a pályát elhagyók száma mindezekből kifolyólag egyre nő, így a közoktatás helyzete pedig egyre romlik. Ez a jövő generációinak és így az ország jövőjének sorsát döntheti el hosszú évekre, a kormány viszont nem egyszerűen tétlen, hanem egyenesen arrogáns a tanárok helyzetét illetően.

Kövér László minimális béremelésről beszél, Pintér Sándor renddel akarja helyettesíteni a források hiányát, törvénymódosítást fogadtak el a pedagógussztrájk ellehetetlenítéséről, a szakszervezetek hangját meg se hallják, követeléseik hiábavalóak, a gazdasági helyzettől teszik függővé az évek óta esedékes béremelést, legalábbis erre hivatkoznak, miközben a NER kedvezményezettjei halomra keresik magukat, még a különadó sem vonatkozik rájuk.

Parragh László a kormány megbízásából már egyenesen uszít a tanártársadalom ellen, lustának nevezve őket.

Azzal, hogy a kormány semmibe veszi a tanárokat, semmibe veszi a szülőket is, akik a legjobbat adnák a gyermekeiknek, és semmibe veszi a fiatalokat, akik közül egyre többen ezért Magyarország helyett külföldön keresik a jobb élet reményét.

Mi kiállunk a pedagógusokért! Hivatástudatuk, elkötelezettségük megkérdőjelezhetetlen, de azzal nem tudnak fizetni a boltban. Ezért javasoljuk, hogy a kormány:

1. Azonnal hajtson végre egy egyszeri, radikális, minimum 50%-os béremelést,

2. Pedagógusnap alkalmából adjon 100 ezer forint értékű utalványt a pedagógusoknak

3. Kösse a minimálbérhez a pedagógusok vetítési alapját!

A sztrájkjog kapcsán pedig utólagos normakontrollt kezdeményezünk az Alkotmánybíróságnál, mert sem a magyar Alaptörvénynek, sem a magyar alkotmányos hagyományoknak, sem a nemzetközi szerződéseknek és gyakorlatnak nem felel meg a most elfogadott, a sztrájkot ellehetetlenítő szabályozás.