mszp.hu | Belföld
2020. április 14. 16:13

Halálba küldik a betegeket – leleplezte saját hazugságait a kormány

Halálba küldik a betegeket – leleplezte saját hazugságait a kormány
Számos súlyos beteget hazaküldve, gyakorlatilag halálra ítéli őket a kormány.

A kezdődő politikai orvos elbocsátásokkal és a kórházi ágyak kötelező és azonnali, minimum 60%-os felszabadításának kikényszerítésével az EMMI most saját hazugságait leplezte le a koronavírus-járvány hazai adatairól – erről tartott sajtótájékoztatót Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője kedden, Budapesten.

„Szakemberek szerint többen halnak meg Magyarországon az ellátás hiányában, mint ahányan a koronavírusban” – mondta Bangóné Borbély Ildikó. Idézte a Magyar Orvosi Kamara április 9-i nyilatkozatát, amely szerint nagyszámú olyan beteg van, akinek az egyéb-, nem koronavírushoz köthető ellátása, gondozása lelassult, sőt, súlyosan megnehezedett a kormány intézkedései és átszervezései nyomán.

„A járvány jelen szakaszában, relatíve kevés fertőzött mellett, a fenti problémából adódó láthatatlan áldozatok, járulékos károk, az ellátatlanul maradt betegek egészségkárosodása, esetleges halála, a járvány által okozott kárnál akár nagyobb jelentőségű is lehet”. Hozzátette, a járóbeteg ellátás Magyarországon gyakorlatilag szétesett.

A szocialista képviselőnő emlékeztetett, a káros intézkedéseken felül, két orvos igazgatót is menesztett Kásler Miklós EMMI miniszter a húsvéti hétvégén: a Fejér Megyei Szent György Kórház igazgatóját, Csernavölgyi Istvánt, valamint Cserháti Pétert, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet vezetőjét. „Döbbenten álltak a betegek, az orvosok és az alkalmazottak is, hogy mi történt a hétvégén. Azt látjuk, hogy politikai leszámolás folyik az orvosok ellen, miközben Kásler Nagypénteken levelet írt a kórházaknak, hogy ágyaik minimum 60%-át szabadítsák fel”. Hozzátette, pártja szerint ez intő jel és a járvány jelenlegi szakasza nem indokol ennyire drasztikus lépéseket.

Bangóné egy április 4-i hírre is felhívta a figyelmet, amikor a Jahn Ferenc Kórház krónikus belgyógyászati osztályáról felhívták a betegek hozzátartozóit, hogy e hét keddig hazaszállítják a nagyon súlyos, idős, daganatos betegeket. „A kormány ezeket a betegeket halálra ítéli”? – tette fel a kérdést, hiszen családtagjaik nem ápolók, infúziót sem tudnak bekötni, alkalmatlanok tehát az ellátásukra.

„Nem fordulhat az elő Magyarországon, hogy a járványra hivatkozva a többi ellátási rendszer megszűnik”! – hangsúlyozta az ellenzéki politikus, hiszen, mint elmondta, az Alaptörvény is rögzíti a beteg alapellátáshoz való jogát. „Ezek az emberek a mi szüleink és nagyszüleink, és az elmúlt rendszerben befizették az egészségügyi hozzájárulást, ami miatt elvárhatnák, hogy most megkapják az ellátást, amire szükségük van”.

Bangóné jelezte, sokan hívják őket naponta, betegek, orvosok, hozzátartozók, hogy milyen „embertelen módszereket” alkalmaz most Kásler miniszter és Orbán Viktor kormánya. „Fel kell tennünk a kérdést, hogy mi indokolja azt, hogy ezeket a drasztikus lépéseket meglépték, vagy azok a számok, amiket nap, mint nap megismerhettünk, nem valósak”? – mutatott rá az ellentmondásra.

„Gyermekek, dolgozó emberek, családok, idősek nem maradhatnak ellátatlanul”! – mondta és pártja nevében követelte a kormánytól, hogy ezeket a jogokat ne vegye el a magyar emberektől.