MTI/mszp.hu | Belföld | ígéret halálbüntetés Orbán Pécs
2015. április 28. 13:55

Halálbüntetés helyett hatékonyabb megelőzés kell

Nem tart szükségesnek változtatást a halálbüntetést illetően, ehelyett a bűncselekmények megelőzésére fektetne nagyobb hangsúlyt Szakács László országgyűlési képviselő.

A politikus keddi, pécsi sajtótájékoztatóján Orbán Viktornak a halálbüntetést érintő kijelentésére reagálva úgy fogalmazott: a büntetésnek sohasem a mértéke, hanem az elmaradhatatlansága az, amely visszatart. Olyan szabályokat kell hozni, hogy nehezebb legyen bűncselekményeket elkövetni, a hangsúlyt a megelőzésre kell fektetni – hangsúlyozta.

Orbán Viktor keddi pécsi látogatásán a napokban történt kaposvári gyilkossággal kapcsolatos kérdésre válaszolva azt mondta, hogy napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését. Szavai szerint néhány éve azt hitték, a magyar büntetőjogról és a bűnüldözésről szóló viták végére pontot tettek, amikor bevezették a három csapás törvényét és a tényleges életfogytiglanit, de ezek visszatartó ereje önmagában nem volt elegendő. Úgy vélte, a bűnözők előtt világossá kell tenni: Magyarország nem riad vissza semmitől, ha az állampolgárai védelméről van szó.

Szakács László azt mondta, Orbán Viktor kormánya volt az, amely átláthatatlan fóliával a bűnelkövetés kiváló terepévé változtatta a trafikokat. A rossz szabályozás ide vezet, minél hamarabb változtatni kell rajta - hangsúlyozta Szakács, hozzátéve, hogy az erre vonatkozó kezdeményezések a parlament előtt vannak, azokat a szocialisták támogatni fogják.