mszp.hu | alma Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
2014. augusztus 09. 08:59

Halaszthatatlan kormányintézkedést várunk

„A szocialista párt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vezetése nevében azt követelem, hogy a kormány komolyan foglalkozzon azzal a helyzettel, ami a bejelentett orosz embargó miatt a megyei agrártermelőket érinti!” Ezekkel a szavakkal nyitotta meg pénteki sajtótájékoztatóját dr. Veres János.

A megyei termelők komoly nehézségekkel küszködnek, és a helyzetüket csak súlyosbítja a napokban bejelentett piaci helyzet. Követelem, hogy azonnali helyzetfelmérés után tegyen a kormány intézkedéseket – mondta a megyei elnök. Ellenkező esetben rettenetes helyzetet teremthet a megyei agrártermelők körében – tette hozzá. Ezt a helyzetet előrelátóan meg lehet akadályozni, azért szólok most, időben! A kormányzat ne a sebeket gyógyítsa később, hanem akadályozza meg, hogy sebek keletkezzenek – folytatta a szocialista képviselő.

Veres János követeli, hogy a bejelentett intézkedések várható felmérése után, hirdessen a kormány intézkedési programot, hirdesse meg a beavatkozás megfelelő módszereit is, ahogyan kompenzálni kívánja a bejelentett exportkorlátozás kapcsán kárt szenvedő megyei termelőket.

A megyénkben az almatermés nagyon jó az idén mind mennyiségében, mind minőségében– mondta. Ha a kormány nem foglalkozik kellő komolysággal az orosz embargós helyzettel, beláthatatlan következményekkel sújtja a gazdálkodókat. Eddig csak attól féltünk, hogy a saját piacainkra is beáramló lengyel alma teheti tönkre a hazai alma értékesítését, - hangsúlyozta - mára már nem csak ez a probléma, hanem a Magyarországon megtermelt termék itthon maradása is komoly gondokat jelenthet az agrártermelőknek.

A sajtó munkatársai már több elemzést közzétettek arról, hogy milyen hatással lehetnek a magyar termékek eladási viszonyaira az orosz bejelentések, ami segítheti is a kormányzat munkáját. Halaszthatatlanul, napokon belül avatkozzon be a kormány, hogy ne szenvedjenek olyan csúfos kudarcot a termelők, mint meggy ügyben, hiszen azóta is csak a könnyek, nem a forintok gyarapodnak a zsebükben - szólította fel a megyei elnök a Fidesz-kormányzatot.