2011. július 13. 10:14

Hallasd a hangod!

A rendszerváltás óta először példátlan egyértelműséggel mondott lesújtó véleményt egy parlamenti többség jogalkotási gyakorlatáról az Alkotmánybíróság tegnapi, július 12-ei határozatában. A taláros testület a többi között megállapítja: "Az Alkotmánybíróság megállapítja, hogy .. az országgyűlési képviselők által benyújtott alkotmánymódosítások...a demokratikus jogállamiság követelményét nyilvánvalóan nem elégítik ki teljes mértékben. Az Alkotmány sorozatos, aktuálpolitikai érdekek és célok megvalósítása, elérése érdekében történő módosítása rendkívül aggályos a demokratikus jogállam követelményei, különösen az alkotmányos jogrend stabilitása, kiszámíthatósága, a széleskörű társadalmi legitimitás, az alkotmányos jogrendszerbe ellentmondásmentesen történő beépülése szempontjából."

Az MSZP álláspontja a kormányváltás óta egyértelmű és következetes: tiltakozunk a Fidesz mindent és mindenkit semmibe vevő joggyakorlata ellen. Az egyeztetések teljes mellőzésével, gyakran nyilvánvaló politikai céljaik érdekében hozott törvényeik súlyos károkat okoztak magyar polgárok millióinak, Magyarországnak. Visszautasítjuk naponta hangoztatott hazugságukat, miszerint a Fidesz erre kapott volna felhatalmazást a választóktól. Nincs, nem lehet olyan választó, aki arra adott volna felhatalmazást, hogy a kormány hagyja cserben a devizahitelek miatt csődbe jutott családokat, hogy visszamenőleg elvegyék tanárok, orvosok, köztisztviselők törvényes járandóságát, 3 millió ember nyugdíj-megtakarítását, széles társadalmi csoportok szerzett jogait!

Az MSZP, mint a legnagyobb ellenzéki párt felhívja minden felelősséggel gondolkodó figyelmét: a demokrácia több mint két évtizede után a Fidesz politikája egyértelművé tette, hogy az emberek jogbiztonsága legalább olyan fontos és védelemre szoruló értékké vált, mint a szociális, egzisztenciális biztonság. Az MSZP kész együttműködni az érdekvédelmi és szakmai szervezetekkel, civil szerveződésekkel, amelyek osztoznak a tiltakozó cselekvés szándékában. Egyben sérelmet szenvedett magánszemélyek számára felajánlja jogsegélyszolgálatát.


A határozat itt elérhető: 1718/B/2010. AB határozat

Mesterházy Attila,
pártelnök-frakcióvezető