Gazdaság | eglszségügyi ellátás közlemény
2013. július 25. 11:16

Hallgat a kormány

A tavasz második napján a kormány ambiciózus határozatot hozott az egészségpolitika aktuális feladatairól. A megszabott határidők elmúltak, a feladatok végrehajtásáról nem kapott tájékoztatást a közvélemény.

Az emberi erőforrások miniszterének már április közepéig jelentést kellett volna készítenie az egészségügyi munkaerőhiányról, a képzési igényekről és a lakosság egészségi állapotáról. Június végéig kapott időt az ellátó rendszer korszerűsítésének kidolgozására, mindenek előtt a háziorvoslás feszültségeinek oldására.

A kormány hallgat a feladatok teljesítéséről és üres frázisokkal palástolja, hogy rekordokat dönt a kórházak adóssága, meglódult az ápolók külföldre vándorlása és betegpanaszok százai jelzik az ellátás romló színvonalát.

A kormány határozata első olvasatra azt sugallta, mintha az egészségügyi ágazat vezetésének leltárt kellene készítenie az egészségügy helyzetéről és az időszerű teendőkről annak érdekében, hogy egy esetleges vezetőváltást előkészítsen, és új köntösbe öltöztesse a kormány kudarcot vallott egészségpolitikáját.

Az MSZP felszólítja az egészségügyet sorsára hagyó Orbán-kormányt, ismertesse, hogy a fenti határidőkre milyen jelentések és előterjesztések készültek és azok tartalmát hozza nyilvánosságra!

A betegeknek és az egészségügyi ágazat dolgozóinak joguk van tudni, hogy milyen változtatásokat tervez a kormány mindannyiunk egészségügyi ellátásában.

Kökény Mihály,
az MSZP egészségügyi tagozatának elnöke