Halogatott eskütétel, téves döntés

Elfogadhatatlannak tartják az összefogás pártjai, hogy az Országgyűlés Hivatala az eskütétel halogatásával próbálja megakadályozni az összefogás által a Nemzeti Választási Bizottságba delegált személy, dr. Litresits András ügyvéd munkájának megkezdését.

Pénteken 16 órakor, amikor jogerős lett az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP országos listájának nyilvántartásba vétele, dr. Litresits András a Nemzeti Választási Irodának személyesen átnyújtotta az öt párt vezetője által aláírt megbízólevelét.

Az öt párt pénteken írásban azt kérte az NVI elnök asszonyától, illetve az NVB elnökétől, hogy dr. Litresits András eskütételét úgy szervezzék meg, hogy ő a másnapra, szombaton 10 órára kitűzött NVB ülésen – amelyen több napirendi pont is érinti az őt delegáló szervezeteket – már bizottsági tagként vehessen részt. Erre azonban nem került sor, a szombati NVB-ülés után kapott tájékoztatás szerint az eskütétel csak hétfőn vagy kedden lesz.

Így tehát az összefogás pártjainak delegáltja nem fejthette ki a véleményét arról a beadványról sem, amely szerint megtévesztésre alkalmas az „Összefogás Pécsért, Baranyáért” szlogen, amit az MSZP-Együtt-PM-DK-MLP képviselőjelöltje használt a saját közösségi oldalán.

Az NVB szombati ülésén helyt adott ennek a beadványnak, ám ezt az öt párt téves döntésnek tartja, egyebek mellett azért, mert az összefogás kifejezést egyetlen egy civil szervezet vagy párt sem sajátíthatja ki magának. (A „Civil Szervezetek Névjegyzékében” 377 olyan egyesület vagy alapítvány szerepel, melyek nevében szerepel az „Összefogás” szó, illetve kifejezés.)

Téves az NVB határozata azért is, mert az „Összefogás Pécsért Egyesület” elnevezésű civil szervezet nem is szerepel az országgyűlési képviselők választásához nyilvántartásba vett jelölő szervezetek között (egyesületek nem is lehetnek jelölő szervezetek, csak pártok), így fogalmilag is kizárt a megtévesztés.

Az öt párt, a MSZP-Együtt-DK-PM-MLP az NVB tévesnek tartott határozata miatt felülvizsgálati kérelmet nyújt be a Kúriához.

MSZP-Együtt-DK-PM-MLP