2011. december 20. 17:00

Halotti tor(ta) Tolnában

Az önkormányzatiság végnapja alkalmából mini halotti torral készülő szocialista frakció ma alaposan meglepte a Tolna megyei közgyűlés kormánypárti képviselőit. A különös akcióról az mszp.hu-nak Frankné Dr. Kovács Szilvia, az MSZP megyei közgyűlési frakciójának vezetője számolt be.


Azt mondjátok, gyásznap a mai. De miért épp a mai?


Ma fogadta el a megyei közgyűlés fideszes többsége azt a határozati javaslatot, amely lehetővé teszi a 21 éves önkormányzatiság teljes felszámolását Tolnában is.

E „jeles” nap alkalmából figyelemre méltó akcióval készültetek…

Valóban, szabályos mini-halotti tort rendeztünk, kis koporsó formájú tortával, sült hússal, köretnek pedig szárított narancshéjat tettünk a fideszes képviselők asztalára. Különösen Dr. Puskás Imre megyei közgyűlési elnöknek, fideszes országgyűlési képviselőnek igyekeztünk a „kedvében járni”…

Milyen fogadtatásban részesült figyelemfelhívásnak szánt akció?

Furcsa volt, hiszen a fideszes képviselők nyilván tisztában vannak azzal, hogy felelősségük van a képviseleti demokrácia, az önkormányzatiság felszámolásában, megszüntetésében.

Milyen konkrét hatása lesz a Tolnában élő emberekre az országgyűlés által elfogadott és immár a megyei közgyűlés által is szentesített, az önkormányzati világot átszabó törvényeknek?

Elsősorban az intézmények elvesztésével járó veszteségeket fogják érzékelni. Egészségügyi, oktatási, szociális és kulturális intézmények tömegesen fognak megszűnni vagy kerülnek összevonásra. Ennek „eredményeként” a szolgáltatások elérhetősége nagyon meg fog nehezülni, hogy példát is mondjak, máris tervben van a bonyhádi kórház húsz aktív belgyógyászati ágának megszüntetése, de nem érkeznek jó hírek a dombóvári kórház felől sem.

Mit tehet ebben a helyzetben az MSZP?

A tiltakozáson, a figyelemfelhíváson és a közvélemény felelős tájékoztatásán túl egyelőre sajnos nem sokat. A kétharmados többséggel rendelkező Fidesz nem csak országos, hanem helyi szinten is semmibe veszi a demokrácia alapvető játékszabályait.