mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Nyugdíj
2021. december 06. 14:52

Hamarosan bemutatkozik az ellenzék mindenki számára előnyös nyugdíjprogramja

Hamarosan bemutatkozik az ellenzék mindenki számára előnyös nyugdíjprogramja
A leendő egységkormány formálódó programjában eltér a Fidesz merev, nyugdíjkorhatár-emelő gondolkodásától. A vásárlóerők növelése érdekében szintén teljes az egység: a kormányváltással visszahozzák a vegyes indexálást.

Az MSZP, az életszerűség elve mentén, a pedagógusoknak is lehetővé tenné a nyugdíj melletti munkavállalást és általában rengeteg rugalmas lehetőséget javasol – erről beszélt Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője, az Országgyűlés Népjóléti bizottságának elnöke hétfő reggel a Spirit FM Aktuál című műsorában.

„Borzasztó nagy a pedagógushiány az országban, különösen a keleti országrészben, ahol szegényebb, elszegényedő falvak és mikro térségek találhatóak” – hívta fel a figyelmet Korózs Lajos. Elmondta, ez is indokolja a nyugdíjas pedagógusok támogatását.

„Vannak olyan számítások, amelyek azt mutatják, hogy a rokkantrendszer kivégzése óta – ez durván 10 év – körülbelül 500 milliárd forintot spórolt meg a kvázi nyugdíjkasszán – ami most már csak egy költségvetési tétel – a kormány” – mutatott rá arra, hogy lenne miből fedezni a nyugdíjak emelését.

A szocialista politikus emlékeztetett, szeptember-októberben úgy elszálltak az élelmiszerárak, hogy tarthatatlan volt a 3%-os január nyugdíjemelés, ami jól mutatja, hogy a kormány masszívan alábecsülte a várható inflációt és a korrigálásokkal is csak kullog az események után.

„Az ellenzéki pártok mindegyike egyetért abban, hogy el kell szakadni a kizárólagosan inflációkövető nyugdíjemeléstől annak érdekében, hogy ne hagyjuk leszakadni a nyugdíjakat a bérektől. A gazdasági növekedés eredményeiből részesülniük kell a nyugdíjasoknak, éppen ezért a svájci indexálást, ha az Orbábék megtartották volna, akkor (…) a mostani körülbelül 150.000 forint helyett ma már 185.000 forintnak kellene lennie az átlagnyugdíjnak” – emelte ki.

Korózs Lajos hangsúlyozta, az alacsony nyugdíjak felzárkóztatása érdekében nyugdíjkorrekciós programra van szükség, a kivételes nyugellátás emelés, a kivételes nyugdíj-megállapítás és az egyszeri segély éves keretét pedig meg kell duplázni.

„Nincs szükség újabb korhatáremelésre, amivel itt riogatják az embereket. (…) Ezeket az intézkedéseket mi végigbeszéltük az ellenzéki pártokkal, és ezekben mindenki egyetért” –szögezte le végezetül az Országgyűlés Népjóléti bizottságának szocialista elnöke.

Kapcsolódó párttagok