Hamis a sikerpropaganda, csak külföldön nőtt a foglalkoztatás

Az MSZP továbbra is várja a kormány válaszát: ki a felelős az országos gyárbezárási és elbocsátási hullámért? A KSH által közölt friss foglalkoztatottsági statisztikák láttán ugyanis hiába örült Czomba Sándor munkaügyi államtitkár: az adatok azt mutatják, hogy az Orbán-kormány csak a foglalkoztatási statisztikák manipulálásában és magyar munkavállalók külföldre üldözésében teljesít jobban.

A legtöbb munkahely 2010 óta a külföldi dolgozók és kényszervállalkozók körében jött létre – csaknem minden második új állás ilyen. Vagyis valódi foglalkoztatás-bővülést csak külföldön sikerült elérni, ezért viszont nem öndicséret, hanem választópolgári intő jár.

A közmunkaprogramnak hívott szociális segélyprogram sem más, mint a munkanélküliségi statisztikák kozmetikázása. A papír sok mindent elbír.

A valóság ezzel szemben az, hogy még mindig tart az elmúlt hónapok nagy elbocsátási hulláma. A komáromi Nokia-gyár megszüntetése és a Magyar Telekom létszámleépítései mellett már az állam többségi tulajdonában álló Magyar Postánál is többezres elbocsátásokról szólnak a hírek. Ez azt mutatja, hogy a munkahelyvédelmi akcióterv pontosan annyit ér, mint kormány által kötött stratégiai megállapodások: semmit. Az önkormányzati választási kampányra újból felpörgetett kormányzati sikerpropagandát tehát maga az élet cáfolja.

Gúr Nándor,
országgyűlési képviselő