Észak Online
2012. augusztus 02. 15:49

Hamisítottak a fideszes képviselő érdekében?

Hivatalosan egy sportklubot segítene rendeletmódosítással Miskolc. Csakhogy az ingatlan nem a klubé, hanem egy képviselőé.

A miskolci önkormányzat július 30-i közgyűlése által elfogadott, a településszerkezeti terv módosításának előkészítését indítványozó előterjesztésben szereplő adatokkal ellentétben nem a Natura Sport Klub, hanem maga a sportklub elnöke, Katona Ferenc magánszemély, miskolci fideszes önkormányzati képviselő a tulajdonosa annak a Bükki Nemzeti Park területén található szentléleki ingatlannak, amelyből – a tervmódosítás után – különlegesen közhasznú építményzóna válna. Mindez a képviselő vagyonnyilatkozatából hámozható ki, noha a kézzel kitöltött űrlap szerencsétlen szkennelése miatt Katona Ferenc passzusán éppen ez a részlet a leghomályosabb. A vagyonnyilatkozatból kiderül az is, hogy a képviselő-vállalkozó havonta 93 ezer forintos jövedelemre tesz szert, a munkahelye rovatba pedig ezt írta: Miskolc-Szentlélek Turista Park.

Mint arról korábban az ÉszakOnline már beszámolt, a július 30-i rendkívüli közgyűlés összehívását – még a közgyűlés előtt – élesen kritizálták a szocialisták: akkor azt mondták, a meghívó szerint olyan napirendeket tárgyalnának, melyeknek sürgősségét semmi sem indokolja. Szerintük a tanácskozásra azért van szükség, hogy a településszerkezeti terv módosításával a kedvében járjanak a Fidesz-frakció egyik tagjának, Katona Ferencnek, a Natura Sport Klub elnökének.

Az előterjesztés szerint Szentléleken, egy korábbi honvédségi ingatlanon jelenleg a Natura Sport Klub működtet kempinget és turistaszállót. A hatályban lévő településszerkezeti terv szerint viszont ez egy beépítésre nem szánt terület, egészen pontosan egészségügyi erdő. A tulajdonos kérésére módosítanák a szabályozást, hogy az ingatlan különlegesen közhasznú építményzóna besorolást kapjon, mint rekreációs terület. Amennyiben ez megtörténik, lehet fejleszteni, építkezni a Bükki Nemzeti Park területén található ingatlanon.

Az előterjesztést végül elfogadták, elindították a folyamatot, amelynek vége a településszerkezeti terv módosítása lesz. Csakhogy időközben kiderült: az ingatlan nem is az egyesület, hanem Katona Ferenc tulajdona. Legalábbis ezt állította csütörtöki sajtótájékoztatóján dr. Tompa Sándor, az MSZP-frakció tagja. Szerinte ez a képviselő vagyonnyilatkozatából egyértelműen kiderül. Elmondta: több száz, hasonló kérelmet tartalmazó beadvány hever hónapok, évek óta a főépítész asztalán. Azok ügyében viszont nemhogy rendkívüli közgyűlést nem hívtak össze, de a javaslatokat még a rendes közgyűlésekre sem tudták bevinni. Ezek a kérelmezők nem fejleszthetnek, de a tervmódosítás után Katona Ferenc már igen.

„Katona Ferenc egy igazi, köztünk élő Orbán-klientúra tag: nem Simicska, nem Közgép, akit nem ismerünk személyesen, hanem egy helyi pedagógus, aki vásárolt egy bükki területet, s aki egy egyesületet felhasználva közpénzekből fejleszti a saját tulajdonát. Ehhez most a miskolci közgyűlés fideszes többsége is segítséget nyújtott" – mondta a képviselő.

Az, hogy a közgyűlési előterjesztésben a Natura Sport Klub szerepel, és nem Katona Ferenc, mint tulajdonos, nem a figyelmetlenség műve. Maga Katona Ferenc is a Natura Sport Klubról beszélt, amikor válaszolt az MSZP-frakció korábbi kritikáira. Akkor közleményében a következőket írta: „A Natura Sport Klub – amelynek elnöke vagyok – évek óta kéri, úgynevezett tervkarbantartás keretében, hogy a szentléleki, egykori honvédségi terület kapjon végre valóságnak megfelelő átsorolást, a 2004-ben jóváhagyott városi rendezési tervben. A terület ugyanis soha nem volt erdő és nem erdő még most sem. A beépítésre szánt területté való átsorolás azonban végre lehetővé tenné a turisztikai célú hasznosítást és a pályázatokon való részvételt, ráadásul az érvényben lévő rendezési terv is idomulna a valósághoz".

*

Az MSZP frakció sajtótájékoztatóján a miskolci városvezetés kultúrpolitikájáról is szó esett, azt Fedor Vilmos képviselő bírálta. Elmondta: 1990 után konszenzusos döntés született arról, hogy Miskolcon a kultúrát, az idegenforgalmat kell fejleszteni, a várost – meglévő értékei, korábbi hagyományai miatt – ezeken a területeken kell versenyképessé tenni. A 2010-es választások után a szocialisták bíztak abban, hogy a megkezdett munka folytatódik, ám kiderült, a városvezetés alkalmatlan erre a feladatra.

„Alig két év alatt sikerült szinte teljesen megsemmisíteni, de legalábbis évekre visszavetni mindazt, ami ebben a városban több tíz, sőt száz szakember, politikus, vállalkozó, támogató, vagy egyszerű miskolci polgár kemény munkával egy évtized alatt felépített" – jelentette ki. Példaként a nemzetközi hírű operafesztivál elsorvasztását, a miskolci Kaláka Fesztivál megszüntetését hozta fel, vagy azt, hogy a városban idén három sörfesztivált is rendeznek, egyet ráadásul Miskolc szervezésében, olyan fellépőkkel, akik még jóindulattal sem sorolhatók az igényes kultúra terjesztői közé.