Klubrádió | Belföld, Külföld
2019. január 10. 06:16

Hangosabb, radikálisabb, összefogáspártibb

Hangosabb, radikálisabb, összefogáspártibb
A Die Welt című, nagy példányszámú, konzervatív német napilap a magyar ellenzéken belüli változásokról, azon belül a szocialisták megélénküléséről közöl cikket. A lap budapesti tudósítója, Boris Kálnoky szerint Tóth Bertalan pártelnök új stílust hozott, ami a korábbinál hangosabb, radikálisabb és összefogáspártibb.

A Die Welt szerint alig lehet ráismerni a magyarországi ellenzékre: december óta állandóan tüntetnek, legutóbb épp szombaton vonultak újra ezrek az utcára, a parlamentben egymást követik a látványos tiltakozó akciók, és mindezt közösen csinálják, nem külön-külön, széttöredezve, mint eddig. Az összes ellenzéki párt képviselője ott volt, amikor az állami tévé központjában kísérletet tettek arra, hogy beolvassák a követeléseiket, miközben az épület előtt demonstrálók támogatták őket – írja a hamburgi lap.

Új stílust hozott az MSZP-be

A szerző szerint ennek az új ellenzéki arculatnak a létrejöttében jelentős szerepe van a 43 éves Tóth Bertalannak, aki az elmúlt években fáradhatatlanul követelte a kormánytól minden lehetséges információ kiadását, és néha még sikereket is elért, így például napvilágra kerültek a Nemzeti Bank magánszemélyek javára történt rejtélyes kifizetései. A pártelnök arról beszélt Boris Kálnokynak, hogy fel kívánják hívni a közvélemény figyelmét, amikor a kormány jogokat akar elvenni az emberektől. 

A rabszolgatörvénynek nevezett jogszabály ellen Tóth Bertalan szerint az MSZP-nek, mint klasszikus baloldali pártnak fel kell lépnie. A cikkíró megjegyzi ugyanakkor, hogy az ellenzék lakossági támogatottsága nem növekszik, és nincs az ellenzéknek olyan valódi vezető alakja, aki alternatívát jelentene a kormánnyal szemben. A kormányra nézve azonban valódi veszély jelent az összefogás, mint új elem – írja a Die Welt, majd Tóth Bertalant idézve megjegyzi: ennek is vannak ugyanakkor határai, hiszen az európai választásokat az arányosság elve alapján bonyolítják le, és ez nem igényli, hogy vállvetve induljanak.

54-ről legalább 49-re

Végigtekintve az ellenzéki pártokon, Kálnoky úgy látja, hogy a szocialisták kivételével mindenki meggyengült, és az MSZP az európai választásokon megszilárdíthatja az ellenzéken belüli vezető szerepét.

Az önkormányzati választásokon az ellenzék már egységesen kíván fellépni, bár – jegyzi meg a Die Welt tudósítója – a rövid távú cél meglehetősen szerény: 50 százalék alá akarják lenyomni a most 54 százalékos támogatottságú Fideszt. 

A német lap szintén újdonságnak nevezi a szakszervezetek részvételét a tiltakozásokban. Ezzel kapcsolatban Tóth Bertalan hangsúlyozza, hogy a kormány védtelenné akarja tenni az egyént, ezt szolgálja a szakszervezetek gyengítésének a szándéka, miként a nem kormányzati szervezetekre gyakorolt nyomás is.

Kapcsolódó párttagok