Hány áldozata van Orbán 'munkaalapú' gazdaságpolitikájának?

A kétharmados Orbán-kormány intézkedései az átlagember számára leginkább két okból maradhatnak emlékezetesek. Vagy új adókat és megszorításokat hoztak, vagy régi munkahelyek megszűnését "eredményezték".

Orbán 2012 tavaszán a komáromi Nokia-gyár leépítése előtti napon bebizonyította, mennyire hatékonyan képes fellépni a munkavállalók érdekében. A telefongyárat illető miniszterelnöki dicséretet másnap 2500 fős leépítés követte… Most pedig az a hír, hogy 220 dolgozójától válik meg az egyik legnagyobb hazai áramszolgáltató, mert már nem csak a magyar családok nem bírják az orbáni adóterhelést és a folyamatos megszorításokat, hanem a legtőkeerősebb munkahelyteremtő vállalkozások sem.

Miközben a Fidesz által központilag szervezett, hangfelvétellel bizonyított trafikmutyival tízezreket fosztottak meg eddigi megélhetésüktől, ma az is kiderült, hogy fiatalok tízezrei eshetnek el a nyári diákmunkától a kétharmados törvénygyár selejtes jogalkotása miatt. Csoda, hogy három év alatt 500 ezer munkavállaló menekült el az országból?

Az MSZP-nél már csak a munkavállalókat foglalkoztatja jobban: hol vannak a beígért új munkahelyek, hány elbocsátott áldozatot szedett eddig az Orbán-kormány gazdaságpolitikája? Hiába mantrázza Orbán, hogy pártja és kormánya munkaalapú társadalmat épít. Munkahelyek nélkül ez sem fog sikerülni.

Gúr Nándor,
a Foglalkoztatási és munkaügyi bizottság elnöke
az MSZP alelnöke