mszp.hu | Belföld
2022. február 23. 16:10

Azonnali bérelemeléssel indítunk valós életpályát a rendészeti dolgozóknak

Több mint 10 éve nem nőtt az illetményalap.

Ma egy árufeltöltőnek kétszer annyi fizetése van, mint egy kezdő rendőrnek, hiszen az illetményalap 14 éve nem emelkedett – emlékeztetettek kedd este Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője, az Egységben Magyarországért Tolna 1-es választókerületében indítottképviselőjelöltje és Lengyel Róbert egykori siófoki rendőrkapitány, a szövetség rendészetért és katasztrófavédelemért felelős szakpolitikai kabinetvezetője az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendégeiként.

„Új életpályamodellt szeretnénk, ami a tanulást, a tudást, a hozzáadott munkát és a szervezethez való lojalitást értékeli. Ez azonnali béremelést is jelent. (…) Azt szeretnénk, ha egy új rendszer lenne, ami kiszámítható, ahol 10 és 20 év múlva is látni fogja minden szereplő, hogy rá mi fog várni: ezt hívják életpályának. Ennek részeként a szolgálati nyugdíjat is visszahoznánk” – jelentette be Harangozó Tamás.

Lengyel Róbert hozzátette, az egyik legfontosabb feladat a vízfejtelenítés. „A legnagyobb létszámproblémák nem az ORFK-n vannak, hanem kint a végeken. (…) Az úgymond „parkoló pályás” rendszert szeretnénk megszüntetni: vannak olyanok, akik éveket töltenek el parkoló pályán, veszik fel a főtiszti fizetéseket és nem csinálnak semmit – ennek vége lesz” – húzta alá Siófok polgármestere. Elmondta, az Egységben Magyarországért nem tesz különbséget e tekintetben például rendőr és tűzoltó közt: a szövetség programja minden egyenruhást fontosnak tart.

A határőrség újraszervezésével kapcsolatban Lengyel kifejtette, az ORFK-n egy önálló Határrendészeti Főigazgatóságot hoznának létre, amely letelepítené az állományt az inkriminált határszakaszokra. „Nem a belső területekről – Vas megyéből meg Győr-Sopronból – kell a déli határszakaszra rendőröket vezényelni – oda kell őket telepíteni” – mutatott rá hozzátéve, hogy a határokon szolgálati lakásokra is szükség van, így kapcsolódna az egész az állami bérlakás-programba.

Harangozó Tamás elmondta, a bérkorrekció pótlása a garanciája a további folyamatos elvándorlás megállításának. „Ezekre az emberekre és az elhivatottságukra szükség van!”  – hangsúlyozta, az Egységben Magyarországért Tolna 1-es választókerületében indított képviselőjelöltje.