mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2021. március 25. 15:29

Harangozó: „Ez nem kormányzás, hanem orosz rulett a magyar emberek életével”!

Harangozó: „Ez nem kormányzás, hanem orosz rulett a magyar emberek életével”!
Az elmúlt két hét igazolta, a magyar kormány válságkezelése a legrosszabb Európában, de már lassan a világon is: ez egyenes következménye annak, hogy a Fidesz csak a dúsgazdag haverokat támogatja – reagált Gulyás Gergely kormányinfójára csütörtöki online sajtótájékoztatóján Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese.

A tragikus számok egyértelműen minősítik a botrányos magyar kormányzást:„272 halott, 1467 fő lélegeztetőgépen. Két hete a halottak aránya az első helyen van az egész Európai Unióban, a magyar kormány válságkezelése tehát teljes kudarc” – jelentette ki Harangozó.

Hangsúlyozta, hogy a súlyos magyarországi helyzet egyik fő oka a megfelelő támogatás hiánya. „A kormány nem hajlandó megfelelő támogatást adni sem a megfertőződött embereknek, sem a bajba jutott vállalkozásoknak, sem pedig a munka nélkül maradtaknak. Ez nem hiba, ez már bűn, hiszen minden épeszű ország ilyen helyzetben valódi korlátozásokat vezet be átmenetileg, de cserébe biztosítja erre az időszakra az emberek számára a megélhetést” – húzta alá.

„Ezért arra szólítjuk fel a kormányt, hogy haladéktalanul vezesse be Magyarországon is a 80%-os bértámogatást, adjanak 100%-os táppénzt a koronavírussal megfertőződött embereknek, emeljék meg az álláskeresési járadék összegét, annak idejét hosszabbítsák meg a járvány végéig, illetve szervezzék meg a tesztelést és kontaktuskutatást, hogy újabb hullám ne érje el az országot” – emelte ki.

Rámutatott, ezek helyett a fideszes kormány mindeddig csak látszatintézkedéseket hozott. „Legyünk őszinték: az ország egyik fele ezeket a korlátozásokat kijátssza, hogy megélhessen, a másik fele betartja, és szép lassan tönkremegy; mindeközben az emberek fertőzik egymást, ezt látjuk a számokban is, elegendő orvos és ápoló pedig már nincs”.

A szocialista politikus elmondta, pártja szerint a magyar kormány egyszerűen „beárazta”, hogy további ezrek fognak meghalni a következő napokban és hetekben, a magyar cégek pedig tömegesen fognak tönkremenni, hogy ne kelljen pénzt adni nekik. „Az egész korrupt oligarcha-rendszerül erre épül, és összedőlne, ha a közpénzt nem ők kapnák, hanem azok, akiknek igazán szükségük lenne rá, és akiknek jár. Nem tudni, meddig tűr ez még a nép…” – tette hozzá utalva az egyre növekvő közfelháborodásra.

Emlékeztetett, mindezek mellett emberek tömegei járnak betegen dolgozni, mert nincs 100%-os táppénz; a cégek tömegesen bocsátják el a munkavállalóikat és a magyar kis- és középvállalkozások tömegesen mennek tönkre, mert nem kapnak a magyar kormánytól pénzügyi segítséget.

„Ez így nem kormányzás – Gulyás miniszter úr –, hanem orosz rulett a magyar emberek életével: a magyar kis- és középvállalkozások kivéreztetése! És mindeközben azt akarják elhitetni a magyar emberekkel, hogy Európa, de talán a világ legnagyobb halálozási arányával rendelkező Magyarország és magyar kormány jól védekezik: ez maguknak a „jó védekezés”! Hogy Európa legkisebb, szinte értelmezhetetlen pénzügyi támogatását biztosító magyar kormánya „jó válságkezelést” folytat: ez a „jó válságkezelés”. Ez teljes csőd!” – figyelmeztetett Harangozó, reagálva a kabinetminiszter szerinte minden alapot nélkülözően elégedett kijelentéseire az aznapi kormányinfón.

„A kormánynak azonnal változtatnia kell a politikáján, különben még súlyosabb egészségügyi és gazdasági válság következik be a következő napokban és hetekben!” – szólította fel a kabinetet végezetül az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Kapcsolódó párttagok