mszp.hu | Belföld | Agrárgazdaság
2023. február 21. 14:47

Harangozó Gábor: 5 pontban arról, ami Orbán évértékelőjéből kimaradt

Harangozó Gábor: 5 pontban arról, ami Orbán évértékelőjéből kimaradt
Harangozó Gábor, az MSZP alelnöke, szerdai online sajtótájékoztatóján Orbán Viktor szombati évértékelő beszédére reagált. A szocialista politikus a mezőgazdaság és az élelmiszeripar helyzetéről beszélt 5 pontban, melyek a miniszterelnök beszédéből kimaradtak.

A politikus elmondta, a Fidesz becsapta a választókat a fejlesztési pénzek nagyságával kapcsolatban is. Ígéretükkel szemben a támogatásoknak csupán egyharmada vehető biztosra, a többi kétséges. Hozzátette, az átmeneti támogatások esetében sem járt el tisztességesen a kormány, hiszen nem jelentették meg az igényléseket lehetővé tevő rendeleteket.

Harangozó Gábor második hatalmas problémaként a hazai mezőgazdasági- és élelmiszeripari helyzetről beszélt. Elmondta, folyamatos Magyarország leszakadása ezen a területen is, ma már csak a bolgárokkal veszi fel a versenyt a hazai mezőgazdasági- és élelmiszeripar. Kifejtette, mindenki más a szervezettség és a hatékonyság miatt tudja olcsón biztosítani az élelmiszerellátás. 

Harmadikként a magyar mezőgazdaság legnagyobb problémájáról, a túlzott centralizálásról, továbbá, hogy a kis- és közepes gazdálkodók cserbenhagyásáról beszélt. Hozzátette, a hazai alapanyag termelés is soha nem látott bajban van, lassan mindenből importra szorul az ország.

Negyedszerre a keleti országrész felzárkóztatásáról beszélt. Mint mondta, az Alföld remek lehetőségeket tartogat a mezőgazdaság számára, ám Orbánék ehelyett inkább akkumulátorgyárakat akarnak telepíteni. Harangozó Gábor szerint az “összeszerelőüzemek” behozatala egyáltalán nem az Alföldön élők helyzetét segíti.

Utolsó témaként a hazai élelmiszerinfláció okairól beszélt az alelnök. Elmondta, a hazai mezőgazdasági ipar leépítése és hatékonytalansága azt okozza, hogy mindenki olcsóbban és jobban tud termelni, mint Magyarország, így ez az árak növekedéséhez vezet. Továbbá, a kormány az aszálykárok helyrehozatalára is elenyésző mennyiségű pénzt különített el, így a gazdálkodók képtelenek kitermelni a hiányzó bevételt, melynek következtében szintén kénytelenek az árakon emelni. Mindezek mellett a kormány nem nyújt rezsitámogatást a megnövekedett energiaárakkal küzdő mezőgazdasági termelőknek, akiknek így csak az áremelés marad. Harangozó Gábor hozzátette, az inflációhoz járult hozzá az is, hogy a gazdálkodók nem tudtak árstopos üzemanyagot venni.

Végezetül a politikus kiemelte: az MSZP támogatta, sőt kezdeményezte az ársapkák bevezetését, de nem ilyen átgondolatlanul, ahogy azt a kormány vitte véghez. Elmondta, azáltal, hogy csak bizonyos fajta termékekre vezették be az ársapkát, csak azt érték el, hogy a helyettesítő termékek árai növekedjenek. Harangozó Gábor emlékeztetett, a Fidesz által bevezetett kiskereskedelmi különadó az élelmiszerek áfáját 27 százalékról 31-re emelte, ez pedig szintén az élelmiszerár-növekedéshez járult hozzá. Az MSZP alelnöke szerint Orbánéknak ezekkel a kérdésekkel kéne foglalkozni, így tudnának jót tenni a lakosságnak.

Kapcsolódó párttagok