mszp.hu | Belföld
2024. június 04. 15:10

Harangozó Gábor: A június 9-i választások tétje, hogy milyen Európában szeretnének élni a magyarok

Harangozó Gábor: A június 9-i választások tétje, hogy milyen Európában szeretnének élni a magyarok
Június 9-én önkormányzati és európai parlamenti választásokat tartanak hazánkban, a pártok kampánya pedig a véghajrába ért, így egyre durvulnak a módszerek és egyre több éles szóváltás zajlik a nagy nyilvánosság előtt. Harangozó Gábor, az MSZP alelnöke az ATV Aktuál című műsorában hétfőn este arról beszélt, hogy mire lehet számítani a pártoktól a hét hátralevő részében, értékelte a főpolgármester-jelöltek vitáját, illetve az EP-választások fontosságára is felhívta a figyelmet.

Harangozó Gábor úgy látja, az utolsó napokban tovább fog durvulni a pártok közötti kampány, a Fidesz és a kormány részéről az eddig is folytatott háborús retorika erősítése várható. Ennek oka, hogy egyszerűen nincs más üzenetük. Ez azonban abszurd, hiszen a Fidesz érvrendszere szerint azért van szükség arra, hogy minél több képviselőjük kijusson az Európai Parlamentbe, hogy béke lehessen. „Jelenleg is számos kormánypárti politikus dolgozik Brüsszelben, mégis háború dúl” - mutatott rá a szocialista politikus. Ráadásul amit a Fidesz képvisel, az közel sem a békét segíti elő, ellentétben a szociáldemokrata politikával, valamint az Európai Unió elveivel. A kormánypárt félelemkeltése pedig már nem csak a virtuális térben jelenik meg, hanem katonai csapatszállításokkal, harci járművek közlekedésével erősítenek rá üzenetükre a falvakban, ami azonban nagyon káros, így akarnak a kormánypártok visszakapaszkodni a politikába, mert az elmúlt időszakban nagyon sokat veszítettek.

A kormány szándékosan időzítette egy napra az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, ugyanis a magyar lakosság 55 százaléka kis településeken él, azáltal pedig, hogy egy napon kell mindkét kérdésben szavazni, sokkal hatékonyabban tudja mozgósítani szavazóit a Fidesz. A nagyobb városokban pedig látni a fideszes aktivistákat, elképesztő erőforrásokkal rendelkeznek és dolgoznak folyamatosan. Az ellenzék szintén aktivistáival, folyamatos utcai jelenléttel veszi fel a versenyt a Fidesszel, hiszen a választások kimenetele is múlhat a mozgósítás sikerességén.

Harangozó Gábor szerint Magyar Péter megjelenésével felrázta az ellenzéki tábort, az idő előrehaladtával azonban világossá válik, hogy inkább egy jobboldali ember. Épp emiatt a baloldali lelkületű szavazók jobban örülnének és szívesebben szavaznának egy baloldali kötődésű emberre. A választások után komoly kihívás a hazai baloldal számára, hogy hogyan tud egy olyan alternatívát kínálni, melynek hasonló hatása van, mint Magyar Péternek. Ha sikerülne, akkor esély nyílna a kormányváltásra is.

A kormányzati propaganda a napokban egy újságjának keresztrejtvényében kritizálta Karácsony Gergely főpolgármestert. Harangozó Gábor szerint a budapestiekre egyszerűen nem hat ez a fajta egyszerű propaganda, hiszen a fővárosiak tudják, hogy a főpolgármester mögött komoly eredmények állnak, szabadabb, zöldebb és élhetőbb lett Budapest az elmúlt öt évben. 

A főpolgármester-jelöltek vitáiról, szócsatáiról az MSZP alelnöke úgy nyilatkozott, nem véletlen, hogy a Fidesz jelöltje, Szentkirályi Alexandra egyik vitára sem ment el, ugyanis a kormánypártnak nincs „épkézláb” jelöltje, így az is az ő érdekeiknek kedvez, hogy Vitézy Dávid indult el Karácsony Gergellyel szemben. A vitákkal kapcsolatban fontos kiemelni, kemény szóváltások voltak, azonban egymást mindvégig tiszteletben tartották a felek, hiszen tudják, a jövőben, valószínű, hogy együtt kell majd dolgozniuk. Harangozó Gábor szerint épp emiatt fog Karácsony Gergely győzni, hiszen az elmúlt ötéves ciklusban is annak köszönhetően érhetett el komoly sikereket, hogy egy nagyon sokszínű fővárosi közgyűlést tudott összefogni és fejlődést elérni. A főpolgármesteri poszt alapjaiban egy politikusi pozíció, egy nézeteiben nagyon eltérő testület összetartására pedig csak olyan személy alkalmas, mint Karácsony Gergely.

Harangozó Gábor elmondta, a köztelevízió vitája inkább csak egy kikényszerített esemény volt, valójában érdemi vita nem történt. A szocialista politikus szerint előremutató lenne, ha újra lennének érdemi viták a televízióban, nem csak a választások idején, ugyanis a parlamenti üléseket már nem közvetítik, egy stúdióban pedig egészen másfajta beszélgetésekre kerülhetne sor.

Az európai parlamenti választások kapcsán a szocialista alelnök rámutatott, eddig is 13 képviselője ült az EP-ben a Fidesznek, mégsem értek el semmilyen téren előrelépést. Június 9-én komoly tétje van a voksolásnak, ugyanis az a kérdés, hogy milyen Európában szeretnének élni a magyarok. Az MSZP szerint jóléti társadalomra van szükség magas bérekkel, nyugdíjakkal, juttatásokkal, mindebben az Európai Unió rengeteget tudna segíteni. Ehhez azonban erős szociáldemokrata irányításra van szükség.

Kapcsolódó párttagok