mszp.hu | Gazdaság | Gazdaságfejlesztés
2023. február 24. 10:41

Harangozó Gábor: A kormány lemondott a mezőgazdasági termelőkről

Harangozó Gábor: A kormány lemondott a mezőgazdasági termelőkről
Az ATV maiTéma című műsorának volt a vendége Harangozó Gábor, az MSZP alelnöke. Szó volt többek között a hazai vidékfejlesztés legnagyobb problémáiról és a mezőgazdaság egyre égetőbb kérdéseiről is.

Az Orbán-kormány uniós szinten az egyik legkevesebb támogatást nyújtja a magyar vidéknek, a választások előtti ígéreteiket a támogatások jelentős mértékű növeléséről pedig nem tartják be. Harangozó Gábor “erős csúsztatásnak” nevezte a kormány korábbi ígéretét. Kiemelte, a hazai mezőgazdaság azért van lemaradva, mivel nem szervezetten és ezáltal nem hatékonyan működik. Példaként hozta fel a megszűnt burgonyatermelést és az egyre nehezebb helyzetbe kerülő almatermesztést. Az MSZP alelnöke szerint Orbánék hiába hoznak létre “szuper-feldolgozóüzemeket”, hogyha nincsen hazai alapanyag, amit fel tudnának dolgozni. Kiemelte, az államnak ebben kellene segítséget nyújtania, az alapanyagtermelés megszervezésében és finanszírozásában.

A hazai brutális infláció okaként a politikus elmondta, hogy a mezőgazdaság termelékenysége 18 százalékkal esett vissza, miközben az élelmiszerek ára több, mint 42 százalékkal emelkedett. Az árak növekedése pedig nem pótolta a termelők bevételkiesését, ezért kellett a gazdálkodóknak tovább emelni az árakon. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormány érdemi segítséget nem nyújtott az aszálykárosult gazdáknak, ez tovább nehezítette a helyzetet.

A magyar mezőgazdaság egyik legnagyobb problémájaként a túlzott centralizáltságot nevezte meg. Mint mondta, ahelyett, hogy jól szervezett, modern mezőgazdasági együttműködések lennének, az állam úgy tűnik lemond a termelőkről, “ott hagyja őket a bajban”. Elmondta, pár gazdaságot emel ki a kormányzat, például Mészáros Lőrincét.

A magyarországi élelmiszerár-növekedésről azt mondta, a kormány tétlensége miatt “kilőttek” az árak, majd  az olcsóbb helyettesítő termékek piacra kerülésével elkezdtek mérséklődni a megemelkedett árak is. Hozzátette, nem a kormány miatt lassult az infláció, hanem pont azért mert korábban nem tettek semmit, a piac pedig visszarendeződött magától.

Elmondta, az élelmiszerárak hatalmas növekedése annak is köszönhető, hogy nagyon magas (kiskereskedelmi különadóval együtt 31 százalék) az áfa a termékeken. Hozzátette, az MSZP mindvégig az alalpélelmiszerek áfájának nullára csökkentését javasolta, valamint a kiskereskedelmi különadó eltörlését. Az MSZP alelnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyarok közel felének nincs megtakarítása, a kormány hibás gazdaságpolitikájának köszönhetően kerültek sokan nagyon nehéz helyzetbe.

Kapcsolódó párttagok