mszp.hu | Belföld | Agrárgazdaság
2022. november 17. 13:01

Harangozó Gábor: A kormány végleg lemond a magyar vidék létbiztonságának fenntartásáról

Harangozó Gábor: A kormány végleg lemond a magyar vidék létbiztonságának fenntartásáról
Harangozó Gábor, az MSZP alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy Orbánék végleg elengedték a mezőgazdaságban dolgozók kezét és felszólította az agrárminisztert, hogy azonnal számolják újra az agrárkár- enyhítés alapjait jelentő referenciaszámokat és sürgős eljárásban hagyassák jóvá az új számokat az Európai Unióval.

„A postabezárások, az egekbe emelt közüzemi díjak, a bezáró iskolák után most a bajbajutott gazdálkodókat is cserben hagyja az állam” – kezdte sajtótájékoztatóját az MSZP alelnöke, kiemelve, hogy Orbánék eddigi látszatintézkedéseik hamis bizalmat ébreszthettek sok magyar gazdálkodóban. Számtalan gazdának kell szembenéznie az aszály okozta hatalmas károkkal, mindebben pedig magukra maradtak, a kormány nem nyújt érdemi segítséget.

Harangozót személyesen is rengeteg gazda keresi meg problémáikkal, hiszen azzal szembesülnek, hogy nem jogosultak a kárenyhítésre, annak ellenére, hogy az idei bevételeik csupán a töredékét fedezik a kiadásaiknak. A szocialista képviselő szerint a kormány cinikus módon olyan feltételeket szabott a kárenyhítés alapjául, melyek kizárják a károsult gazdák nagy részét. „A búza esetében, ha valakinek termett 2 tonna hektáronként, már nem jogosult a kártérítésre.” Harangozó kiemelte, ez azért komoly probléma, mivel a tavalyi évben is 6 tonna volt hektáronként a búza átlaghozama. Így, akinek az aszály a várható termésének kétharmadát, vagy kevesebb, mint kétharmadát vitte el, az már nem jogosult a kárenyhítésre.

„A kormány úgy döntött, hogy érdemi segítség helyett ezzel az ócska trükkel cserben hagyja a nagyon nehéz helyzetbe került gazdálkodókat.” – zárta gondolatmenetét Harangozó. A kormány ezzel ráadásul hozzájárul az élelmiszerek árának jelentős emelkedéséhez is. Harangozó vérlázítónak tartja azt a cinizmust és trükközést, melyet a Fidesz visz véghez a pórul járt gazdálkodókon.

Az MSZP alelnöke felszólította az agrárminisztert, hogy azonnal számolják újra a kárenyhítés alapjait jelentő referenciaszámokat és sürgős eljárásban hagyassák jóvá az új számokat az Európai Unióval. Harangozó biztos benne, hogy Brüsszel partner lesz a kárenyhítés rendezésében, a magyar kormányt pedig arra szólította fel, hogy biztosítsa a fedezetét egy tisztességes kárenyhítésnek.

Kapcsolódó párttagok