mszp.hu | Gazdaság
2023. február 23. 13:34

Harangozó Gábor: Adják meg a magyar gazdáknak azt, ami jár nekik!

Harangozó Gábor: Adják meg a magyar gazdáknak azt, ami jár nekik!
Ideje lenne, hogy az Orbán-kormány olyan dolgokba kezdjen invesztálni, ami a társadalom számára fontos. Ilyen például a magyar mezőgazdaság - véli Harangozó Gábor, az MSZP alelnöke.

Magyarország folyamatos leszakadásban van mezőgazdaságban és élelmiszeriparban egyaránt. Ma már csak Bulgáriával vesszük fel a versenyt. Az Orbán-kormány az elmúlt 10 évben számos mezőgazdasági fejlesztéssel adós maradt, melyek a hatékonyságot növelték volna. 

Orbánék ahelyett, hogy kihasználnák például a keleti országrész remek lehetőségeit,  inkább akkumulátorgyárakat építenének a zsíros magyar termőföldre. Az óriási élelmiszer dráguláshoz jócskán hozzájárult, hogy a hazai mezőgazdaságot leépítették, emiatt a termelés nem tud hatékony lenni, valamint cserbenhagyták a magyar gazdákat, akik megemelkedett költségeik miatt, elmaradt kompenzációk miatt kénytelenek voltak árat emelni. 

Az aszály sújtotta gazdák megsegítését, az öntözéses rendszer kiépítését, támogatását, a gazdálkodók óriási energia-többletköltségének kompenzálását tartja elsődleges feladatnak Harangozó Gábor. 

Az MSZP az élelmiszerárak csökkentése miatt javasolta az alapvető élelmiszerek áfájának 0 százalékra csökkentését, valamint az ársapkák megtartását és kiterjesztését.

Kapcsolódó párttagok