mszp.hu | Gazdaság
2023. április 17. 11:37

Harangozó Gábor: Az ársapkákat nem lehet most elengedni

Harangozó Gábor: Az ársapkákat nem lehet most elengedni
Orbán Viktor miniszterelnök pénteken bejelentette, továbbra is maradnak az ársapkák, hiszen nem tart ott az infláció, hogy kilehessen vezetni azokat. Az MSZP hosszú ideje javasolja, hogy a hatósági árakat nemhogy nem szabad kivezetni, bővíteni kell az ársapkás termékek körét. Erről is beszélt a péntek esti Egyenes Beszédben Harangozó Gábor, az MSZP alelnöke.

Fontos döntés az élelmiszerár-stopok érvényben tartása, azonban erre azért van leginkább szükség, mert Magyarországon borzasztóan alacsonyak a bérek. A szocialista politikus elmondta, míg a régióban volt egy folyamatos bérfelzárkóztatási politika és egyenletesen nőttek a fizetések és a nyugdíjak, addig hazánkban a bérek továbbra is nagyon alacsonyan maradtak, így ma már nem tudják megvásárolni az emberek azokat az élelmiszereket, amelyekre a mindennapokban szükségük van. Ebben a helyzetben pedig az ársapkákat nem lehet elengedni, hiszen csak ezek biztosítják a mindennapos megélhetést sokak számára.

Az MSZP alelnöke hozzátette, Európa más országaiban is van példa élelmiszer-ársapka alkalmazására, Görögországban például több, mint 40 termék ára van hatóságilag szabályozva. „A nagy különbség az ottani és a magyar intézkedések között, az az, hogy az állam az ársapkákkal bevezetett termékeknél az árkülönbözetet kompenzálja a kereskedőknek és kompenzálják a kistermelőknek a bevételkiesését, amely esetleg az ársapka miatt keletkezik” – fejtette ki Harangozó Gábor. Magyarországon ezzel szemben az állam meghozta az intézkedést az árak alacsonyan tartásáról, azonban ennek költségeit közvetlenül ráterhelte a kereskedőkre. A Magyar Szocialista Párt éppen ezért javasolta az ársapkák megtartása mellett azt is, hogy a kiskereskedők és a kistermelők kapjanak kompenzációt.

Az MSZP továbbá az ÁFA csökkentését is javasolja. Az Európa-rekorder 27 százalékos ÁFA nullára csökkentését, a 4,1 százalékos kiskereskedelmi különadónak pedig az eltörlését sürgeti a szocialista párt. Harangozó Gábor elmondta, az ÁFA csökkentése lehetséges, az államnak erre minden eszköze és lehetősége megvan, továbbá el tudja érni, hogy a termékek árában valóban érvényesüljön is a forgalmiadó csökkenés, ne a vásárlókat terhelje az intézkedés.

Az ársapkákat addig biztosan nem szabad kivezetni, amíg ilyen magas, 20 százalék feletti infláció van. Mivel sokak számára csak a hatósági árak miatt elérhetőek az alapélelmiszerek, így továbbra is biztosítani kell az árak alacsonyan tartását. Ha az állam megfogadná az MSZP tanácsait, nullára csökkentené az alapélelmiszerek ÁFÁ-ját, valamint eltörölné a kiskereskedelmi különadót, akkor az már jelentős csökkenést eredményezne az árakban, ez pedig hatalmas segítség lenne az emberek számára.

Kapcsolódó párttagok