mszp.hu | Gazdaság | Vidékfejlesztés
2023. február 27. 09:16

Harangozó Gábor: Azonnali beavatkozásra van szükség a magyar mezőgazdaság megmentése érdekében

Harangozó Gábor: Azonnali beavatkozásra van szükség a magyar mezőgazdaság megmentése érdekében
Harangozó Gábor, az MSZP alelnöke a Spirit Fm Aktuál című műsorában arról beszélt, hogy a magyar mezőgazdaság nagy bajban van, és az Orbán-kormány cserben hagyta a magyar gazdákat.

Orbán Viktor évértékelő beszédében azt állította, hogy "soha nem látott mennyiségű pénzt fordítanak a vidék felemelésére, a magyar élelmiszeripar feltámasztására." Csakhogy ez nem igaz. 

Harangozó Gábor szerint az elmúlt tíz évben a hazai mezőgazdaság teljesítménye és hatékonysága drasztikusan csökkent. A magyar mezőgazdság nem elég hatékony, részben ez az oka az élelmiszerárak drasztikus emelkedésének. Az MSZP szerint azonnali cselekvésre van szükség. 

A szocialista politikus elmondta, néhány kiválasztott családtag vagy barát komolyabb támogatást kap, de a kistermelőket cserben hagyta a kormány. 

"Az aszály miatt több mint 1,5 millió hektáron vitte el az aszály a termést, több mint ezer milliárd forint kár keletkezett, de a kormány alig 50 milliárdnyi támogatást ad" - hangsúlyozta.

A magyar mezőgazdaság egyik legnagyobb problémája, hogy túlzottan centralizált. Példaként említette a szabolcsi almát, ami régen világhírű volt, most pedig a szabolcsi boltokban is lengyel almát lehet kapni, ugyanis Magyarországon nem alakultak ki szerveződések, minden gazda önmagában küzd. Magyarországon gyakorlatilag megszűnt a burgonyatermesztés, a hagymát Ausztriából, a cukorrépát Szerbiából vesszük. 

Az MSZP az aszály sújtotta gazdák megsegítését, az öntözéses rendszer kiépítését, támogatását, a gazdálkodók óriási energia-többletköltségének kompenzálását tartja elsődleges feladatnak. Ezen felül javasoljuk az alapvető élelmiszerek áfájának 0 százalékra csökkentését, valamint az ársapkák megtartását és kiterjesztését.

Kapcsolódó párttagok