mszp.hu | Belföld
2022. február 14. 15:14

Drasztikusan nő a lakhatási szegénység kihatása a magyar gyerekek fejlődésére

Drasztikusan nő a lakhatási szegénység kihatása a magyar gyerekek fejlődésére
A leépült vidéki bölcsődei rendszer újbóli megerősítése és a családok élet- és munkakörülményeinek javítása az Egységben Magyarországért egyik központi programeleme.

Magyarország leszakadásának egyik kulcstényezője a vidéki gyermekszegénység, ennek felszámolása stratégiai jelentőségű az ország felemeléséhez – mondta el Harangozó Gábor, az MSZP politikusa, a Szociális Demokráciáért Intézet programigazgatója az intézet pénteki Gyermek Unió konferenciája után hétfő reggel a Spirit FM Aktuál című műsorában.

Harangozó elmondta, a legfőbb baj a rendszerrel, hogy leginkább olyan családok kapnak állami támogatást, akiknek a legkevésbé van szükségük segítségre. „Mi szeretnénk kiterjeszteni azokat a családokat segítő támogatásokat, amik eddig megvoltak azokra a családokra is, akik ma nem részesülnek ezekben. (…) Magyarországon gyakorlatilag a lakosság közel egyharmada rossz anyagi körülmények között él és olyan kirekesztésben nőnek föl a gyermekeik, hogy esélyük sincs arra, hogy később, felnőtté válva hasznos munkát végző, adófizető és boldog, kiszámítható életet élő emberek legyenek” – mutatott rá.

Elmondta, ezen csak úgy lehet változtatni ha a családoknak anyagi biztonságát megerősítik, de ezen túl is még sok a tennivaló, hogy „az ördögi kört, amiben a szegénység átöröklődik egyik generációról a másikra” megtörjék. „A társadalmi mobilizációt kell, hogy elősegítsük hazánkban. Bizonyított tény, hogy a gyerekek az első két évben amilyen hátrányokat fölszednek, azok a hátrányok már egész életükben végig fogják őket kísérni” – emlékeztetett Harangozó.

Az ellenzéki programalkotó bizottság tagja kiemelte, kutatásaik szerint azoknak a gyerekeknek, akik az első két évben kaptak valamilyen felzárkóztató, képesség-fejlesztő, professzionális segítséget, később az iskolában 20-25%-kal jobbak lettek a PISA-felmérései, amik az olvasási és matematikai készségeket mérik fel.

Harangozó Gábor hangsúlyozta, a gyermekszegénységgel leginkább sújtott területeken az egyik fő baj, hogy leépült a bölcsődei rendszer is. „Nincsen semmilyen korai gyerekkori fejlesztés, tehát így már az óvodai korba úgy mennek, hogy borzasztóan el vannak maradva a különböző készségekben, a motorikus készségekben, a kézhasználatban, a beszédkészségben… a legtöbb gyerek még úgy megy óvodába, hogy bepisil és súlyos gondjai vannak” – húzta alá.

A szocialista politikus figyelmeztetett, a családok lakhatási körülményeik, a szülők munkahelyei és a családi körülmények, amelyekben a gyerekek felnőnek, mind-mind befolyással vannak hátrányos helyzetükre és mind fejleszthetőek lennének a politika által. „Jól látható, hogy ezeken a területeken semmi nem történt (…) és ez egy hatalmas erőforrás-pazarlás is, mert akik így nőnek fel, ők majd később a társadalom eltartottjai lesznek” – szögezte le.

„Ha ezt a kört megtörjük, akkor bennük van a legnagyobb tartalék, amivel ez az ország fel tudná szabadítani a benne szunnyadó erőforrásokat!” – nyomatékosította végezetül.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21

Kapcsolódó párttagok