mszp.hu | Gazdaság | Gazdaságfejlesztés
2023. március 16. 10:12

Harangozó Gábor: Magas hozzáadott értékkel rendelkező munkahelyekre van szükség

Harangozó Gábor: Magas hozzáadott értékkel rendelkező munkahelyekre van szükség
2024-ben az önkormányzati és az európai parlamenti választások egy napon lesznek megtartva, ez pedig azt jelenti, az ellenzéknek nem lehet elég korán elkezdeni felkészülni a szavazásokra. A kormányzat célja az ellenzéki városvezetők kisöprése lesz, ezt pedig összefogással lehet megakadályozni. A választások valódi tétjéről és az ellenzéki pártok erőviszonyairól, valamint a hazai gazdasági helyzetről is beszélt Harangozó Gábor, az MSZP alelnöke szerda reggel az ATV Start című műsorában.

A szocialista politikus szerint a választóknak szüksége van egy rendes, őszinte, baloldali alternatívára, a Magyar Szocialista Párt pedig pontosan ezt nyújtja. Hozzátette, a Demokratikus Koalíció inkább egy középpárti, liberális, szociálisan érzékeny párt. A választókat azonban nem a pártok taktikázása érdekli, hanem az, hogy mit tennének, ha hatalomra kerülnének.

A jelenlegi szocialista polgármesterek példáján jól látszik, helytállnak, annak ellenére, hogy a fideszes kormányzat évek óta mindent megtesz azért, hogy ellehetetlenítse őket. Ilyen pozitív példa az Őrsi Gergely vezette 2. kerület, ahol nagyon komoly szociális reformok valósultak meg, vagy a Nemény András vezetésével fejlődő Szombathely. A szombathelyi egészségipar fejlesztése egész Magyarország számára példaértékű, továbbá a végbemenő gazdasági fejlesztések 21. századi modernitást hoznak el a városba – foglalta össze Harangozó Gábor.

Magyarország problémája többek között az, hogy beragadt a közepes fejlettség csapdájába, ez azt jelenti, hogy az alacsony hozzáadott értékkel rendelkező munkahelyek sokasodnak, egy összeszerelő gazdaságot alakított ki a kormány. Ahhoz, hogy ez átalakuljon, fejleszteni kellene az állami oktatást, mindenki számára elérhetővé kéne tenni a magas minőségű, ingyenes tanulás lehetőségét. Ez a hátrányos helyzetű térségek felzárkóztatásában is komoly segítséget jelentene, azonban ehhez elengedhetetlen az állam közbeavatkozása, segítsége.

A magyar embereknek szüksége lenne az államra, ahhoz, hogy versenyképes, magas hozzáadott értékkel rendelkező munkaerőt képviselhessenek, ám ez addig nem valósul meg, amíg nincs rendezve az egészségügy és az oktatás helyzete. A lakosoktól ehhez kevesebb, míg a nagyvállalatoktól több adót kéne beszedni az államnak, így lehetne elmozdulni a jelenlegi állapotból. Az MSZP szerint patrióta gazdaságpolitikára van szükség, a hazai kis- és középvállalkozásokat kéne fejleszteni, támogatni, ahhoz, hogy fellendüljön a magyar ipar.

Harangozó Gábor a magas élelmiszerinfláció okozóiként az árfolyamot, valamint a termékekre rárakódó nagyon magas, 27 százalékos ÁFÁ-t, továbbá a nyáron bevezetett 4,1 százalékos kiskereskedelmi különadót nevezte meg. Az árak növekedésében közrejátszott az is, hogy az aszálykárokra nem kaptak valódi segítséggel felérő kártérítést a gazdálkodók, így nem maradt számukra más megoldás a bevételkiesés pótlására, mint az árak emelése. Az MSZP alelnöke kiemelte, az összesen 31 százalékos ÁFA uniós szinten is kirívó, sehol máshol nem emeltek többet az ÁFÁ-n, mint Magyarországon.

Az MSZP azért javasolja az alapélelmiszerek ÁFÁ-jának nullára csökkentését, valamint a kiskereskedelmi különadó eltörlését, mivel így közvetlenül lehet csökkenteni az inflációt. A direkt támogatás ezért ilyen szempontból nem a legmegfelelőbb megoldás, hiszen ugyan segítséget nyújt a rászorulóknak, de a drágulást nem mérsékli.

A pedagógus tüntetésekkel kapcsolatban Harangozó Gábor elmondta, nagyon szurkol azért, hogy sikerrel járjanak a tanárok, hiszen ez mindannyiunk érdeke. Hozzátette, azért van ilyen rossz helyzetben az oktatás is, mert Magyarországon nagyon alacsonyak a bérek. Az EU-ban már csak Bulgária van mögöttünk fizetések tekintetében, Románia pedig már előttünk jár, ami többek között annak is köszönhető, hogy ott nem adóztatja meg a kormány a legalacsonyabb béreket. A fizetéseket úgy lehetne növelni, ha a gazdaságot fellendítené a kormány, ehhez pedig magas hozzáadott értékkel rendelkező munkahelyeket kell teremteni. A pedagógusi pálya azonnal vonzóbb lenne a fiatalok számára, ha nem lennének ennyire alacsonyak a fizetések.

Kapcsolódó párttagok