mszp.hu | Belföld
2023. szeptember 23. 09:42

Harangozó Gábor: Magyarországból jóléti államot kell teremteni

Harangozó Gábor: Magyarországból jóléti államot kell teremteni
Az MSZP alelnöke, Harangozó Gábor Székesfehérváron, a Jóléti Magyarország fórumsorozat következő állomásán úgy fogalmazott: a Fidesz kormányzása alatt az ország folyamatosan csúszik lefelé.

Az MSZP Jóléti Magyarország című fórumsorozatának legutóbbi állomását Székesfehérváron tartották, ahol Harangozó Gábor, az MSZP alelnöke, dr. Kis Andrea, az MSZP elnökségi tagja, valamint az esemény házigazdája, dr. Márton Roland önkormányzati képviselő beszélgetett az érdeklődőkkel.

Dr. Márton Roland helyi önkormányzati képviselő a bevezetőjében arról beszélt: az embereknek számos olyan joga van, amelyet ma már nem veszünk természetesnek. Példának hozta, hogy Székesfehérváron módosították a költségvetést, hogy az önkormányzati dolgozók 200 millió forintnyi egyszeri juttatást kapjanak, de a fideszes többség ezzel együtt azt is megszavazta, hogy 150 millió forintos egyszeri támogatást kapjon Garancsi István, a 12. leggazdagabb magyar, akinek 133 milliárd forint a vagyona, idén januárban 23 milliárd forint osztalékot vett ki a Market Zrt-ből és a kaszinókoncessziójából. „Sokkal több pénze van, mint Fehérvárnak, de adunk neki 150 millió forintot, hogy a városvezetés szerint a fehérvári futballutánpótlásra költse” – mondta az MSZP-s politikus. Hangsúlyozta: Székesfehérvár büszke arra, hogy 200 milliót ad az önkormányzati dolgozóknak, akik nem élnek meg a fizetésükből, és majdnem ugyanannyit egy milliárdosnak. „Hogy is van ez? Garancsinak joga van a 133 milliárdja mellé még kapni 150 milliót, de az önkormányzat dolgozóinak a nettó 300 ezres fizetésük mellé nincs joguk egy kicsit többet kapni, amikor 20 százalék felett van az infláció? Szerintünk joguk van!” – mondta az önkormányzati képviselő.

Felhozta az Arconic-Köfém dolgozóinak sztrájkját is; a gyár munkavállalói 12 százalékos béremelést szerettek volna. „Ők nem béremelést kértek, valójában egy kicsit kevesebb bércsökkenést szerettek volna elérni erre az évre” – fogalmazott a képviselő, aki felhívta a figyelmet: ez a bérnövekedés évi 260 millió forint pluszköltséget jelentett volna az amerikai tulajdonosnak, aki januárban 12 milliárd forint osztalékot vett ki a cégből. Ennek ellenére nem volt hajlandó kifizetni a béremelést, csak egyszeri juttatásként. Hozzátette, hogy nem az amerikai tulajdonos, hanem a magyar munkavállalók biztosítják Székesfehérvár gazdasági versenyképességét; emiatt pedig az MSZP-s önkormányzati képviselő felterjesztette őket a Székesfehérvár Gazdaságáért-díjra, amit általában multinacionális vállalatok vezetői kapnak, de a fideszes képviselők ezt leszavazták.

Dr. Márton Roland ezzel a két példával azt szerette volna bemutatni, hogy meg kellene becsülni jobban a munkavállalókat, azaz több pénzt kellene nekik azért adni, hogy bemennek a gyárba, ahol most annyi pénzt se keresnek, ami a lakhatásra, az egészségügyi ellátásra, a gyerek oktatására elég lenne. A kilátástalan helyzetük miatt végül elmennek külföldre, az amerikai tulajdonos pedig munkaerőhiányra hivatkozva felveheti a helyükre a vietnámi, meg a pakiszáni vendégmunkásokat, akinek a szállását, a közlekedését is ki fogja fizetni, vagyis többet fizet. „Ez egy olyan negatív spirál, ami leszakítja az országot, leszakítja Székesfehérvárt is” – mondta az MSZP-s politikus, aki szerint az embereknek joguk van a jó fizetéshez, a jó minőségű közszolgáltatásokhoz, mint az ingyenes egészségügyi ellátás és a jó közoktatás.

Harangozó Gábor, az MSZP alelnöke szerint rossz úton jár az ország, változásra van szükség. Szégyennek nevezte, ami Magyarországon zajlik, hiszen amikor az ország az Európai Unióhoz csatlakozott, akkor még „bezzegország” volt, volt jövőkép. „Mindenki arra számított, ha jönnek az uniós pénzek, rendbe rakjuk magunkat, akkor Magyarországon is lehet majd nyugat-európai jólétben élni” – mondta az MSZP politikusa. Ehhez képest Szlovákia és Horvátország lehagyott minket, és már Romániában is jobban keresnek az emberek. „Az ország folyamatosan csúszik lefelé és egyre rosszabb helyzetben van” – mondta Harangozó Gábor, aki szerint nem csak az a baj, hogy felszámolták a demokráciát és óriási a korrupció, de az a legnagyobb baj, hogy elvesztette az ország a jövőjét.

Elmondta, hogy a szülei generációja még úgy tartotta, hogy ha valaki keményen dolgozik és a gyerek tanul, akkor előrébb lehet jutni, és a gyereknek kicsivel jobb élete lesz, mint a szülőknek. Szerinte elveszett ez a világ, jövőtlenné vált Magyarország.

A változáshoz Harangozó Gábor szerint jó csapatra van szükség, és kifejtette, hogy az MSZP csapatára mindig lehetett számítani, de ez nem elég, meg kell mondanunk azt is, hogy milyen Magyarországot akarunk. Szerinte az MSZP tudja, mitől lesz Magyarország jobb, és mitől lennének boldogabbak a magyarok. „Van Európának egy olyan része, ahol az emberek jól élnek, biztonságban élnek, akármi történik. És van jövőjük. Ezek az északi, skandináv államok” – mondta az MSZP alelnöke, aki szerint az ott kialakult jóléti modellnek három alappillére van, amit Magyarországon követve sokkal jobban tudnának élni a magyarok. A modell alapja az emberek megbecsülése; az erős szakszervezetek és erős szociáldemokrata politika, amely ki tudja harcolni a magas béreket.

Ha a magas bérekhez ingyenes, jó minőségű közszolgáltatások kapcsolódnak, akkor ezek az országok versenyképesek lesznek. A szocialista politikus szerint a magas bér a versenyképesség alapja, hiszen a jól fizetett, kipihent és egészséges dolgozók képesek hatékonyan dolgozni, országot építeni. „Az, ami Magyarországon most van, sosem fog működni” – szögezte le. Hozzátette: Magyarországon két-három helyen kell dolgoznia valakinek, hogy el tudja látni a családját, és így is a hónap végén rakosgatja a számlákat, hogy mit tud kifizetni. Rossz munkakörülmények mellett, alacsony fizetésekért dolgozó emberekkel sosem lesz jövő. „Mi azt állítjuk, hogy Magyarországból jóléti államot kell csinálni” – jelentette ki Harangozó Gábor. Hozzátette: pont Orbán Viktor mutatta meg, hogy amit az állam meg akar finanszírozni, azt meg is tud, így csettintéssel lett pénz a MOL 500 milliárd forintos részvénycsomagjára, a Vodafone 700 milliárdos felvásárlására vagy éppen a 1500 milliárd a Budapest Airportra. „Mert egy állam, ha valami fontos neki, arra mindig elő tudja teremteni a forrásokat” – mondta Harangozó Gábor, aki szerint ebből a három tételből lehetne a pedagógusok fizetését rendezni, vagy normális egészségügyet teremteni. Szerinte ennek a rendszernek a prioritása az, hogy a Garancsi-félék ki legyenek tömve pénzzel, de ettől az ország tönkremegy. „Mi azért járjuk az országot, hogy ennek a jóléti Magyarországnak szövetségeseket találjunk” – fogalmazott Harangozó Gábor, aki szerint minden ellenzéki pártnak megvan ebben a programban a helye.

Dr. Kis Andrea elnökségi tag szerint az emberek minden fórumon, minden városban ugyanazokat a problémákat osztják meg velük. Szerinte az, hogy Lázár János Kenderesen Horthy Miklós államférfiúi érdemeit dicsérte, pontosan megmutatja, hogy a Fidesz mit kínál a magyar társadalomnak 2023-ban. „A hárommillió koldus országát; a cselédek országát. Azt az országot, ahol, a származásod vagy az anyagi helyzeted miatt nem érheted el azt, amit a képességeid szerint elérhetnél” – fogalmazott a hódmezővásárhelyi politikus. Dr. Kis Andrea szembeállította a NER-elit dőzsölését azoknak a nyomorával, akik felépítették ezt az országot. „A kiváltságosaknak mi jut? 150 millió Garancsiéknak? 81 millió forintból feltankolt jachtok? 12 milliárdos osztalék? És mi jut a többségnek? Mi jut az embereknek, akik életük munkájával felépítették ezt az országot? Hogy 25 ezer szakápoló hiányzik az egészségügyben, hogy 650 üres háziorvosi praxis van? Dolgozhatnak az emberek 2-3 munkahelyen és aztán ötven évesen feladják? Ezt kínálják nekünk? Igen, ezt!” – mondta az MSZP politikusa, aki szerint 2022 óta a NER kiteljesedik és már nem riadnak meg semmitől: kiengedték Budaházyt, és Lázár János Horthyt dicséri. „Ez minden demokrata ügye, ez ellen tennünk kell” - tette hozzá.

Dr. Kis Andrea a fórumon arról is beszélt, hogy ellenzékiként sosem vesztette el a hitét, hogy a helyzet egyszer javulni fog és folytatta a nehézségek ellenére, mert sok ezer ember szavazott rá Hódmezővásárhelyen, az ő hangjukat szeretné felerősíteni. Az MSZP-s politikus szerint az ellenzék együtt erős, és a Fidesz mindent meg fog tenni, hogy visszaszerezzék az önkormányzati helyeket, amiket az ellenzék 2019-ben megnyert. „Mert kell nekik a konc” – tette hozzá Dr. Kis Andrea, aki szerint a Fidesz kifizetőhelynek használja az önkormányzatokat. „Ezért minden ellenzéki szereplőnek hatalmas felelőssége van abban, mi fog történni a 2024-es önkormányzati és európai parlamenti választásokon” – hívta fel a figyelmet a szocialista politikus. Kérte a fórumon résztvevők segítségét, hogy járuljanak hozzá a jövő évi kampányhoz, segítsék az ellenzéket. „Hogy ennek az országnak végre a magyar ember álljon a középpontjában, ezt kötelesek vagyunk megtenni saját magunkért, a gyermekeinkért, unokáinkért is” – tette hozzá.