mszp.hu | Gazdaság | Európai Unió
2022. december 22. 14:31

Harangozó Gábor: „Politikai csatározások helyszínévé vált az unió, ennek pedig Orbán a szószólója.”

Harangozó Gábor: „Politikai csatározások helyszínévé vált az unió, ennek pedig Orbán a szószólója.”
Az MSZP alelnöke a Klikk TV Mélyvíz című műsorában vendégeskedett és beszélt többek között arról, milyen a légkör az Unióban, illetve, hogy Orbán alapjaiban támadja az EU eddig kialakított struktúráját.

Az MSZP októberi tisztújításakor alelnökké választott Harangozó továbbra is felel a párt mezőgazdasági és vidékpolitikájáért, ehhez társul immár a külügyi kapcsolatok kezelése is. Harangozó elmondta, az, hogy fiatalon bekerült a külpolitikába európai parlamenti képviselőként, sokat segít a jelenlegi feladatai ellátásában is.

Harangozó a műsorban kiemelte „Olyan változás indult meg az unió életében is, amilyen korábban nem volt. A magyar kormánynak sikerült azt elérnie, hogy az Európai Unió olyan új mechanizmusokat vessen be, amikre eddig nem volt példa.”  A szocialista politikus hozzátette, nem telik el úgy nap, hogy ne kerülne szóba a magyarországi kormányváltás. Az MSZP alelnöke szerint Orbánék nem hajlandóak elfogadni azokat a kereteket, melyek eddig magától értetődőek voltak.  Ilyen volt korábban az is, hogy olyan szabályokat fektettek le, amiket mindenki a magáénak érzett s ennek keretében igyekezett mindenki kialakítani a maga számára kedvező pozíciót, ezzel a fideszes kormányzat most szembe megy.

Harangozó elmondta, uniós képviselőként nem élt meg ilyen helyzeteket, hiszen akkor tulajdonképpen azon versenyeztek a politikusok, hogy ki milyen problémára tud hatékony megoldási javaslatot tenni, s ehhez minél többeket megnyerni. 

„Sajnos politikai csatározások helyszínévé vált az unió, alapjaiban támadva az eddig kialakított struktúráját. Ennek Orbán lett a szószólója és a nyugat-európai szélsőjobb”. – mondta Harangozó Gábor. A szocialista alelnök elmondta, a belső bomlás egészen a Brexitig vezetett, ez pedig intő jel volt arra, hogy valamit tenni kell, mielőtt szétverik belülről az egész Uniót.

Harangozó a megoldást a gazdaság felpörgetésében látja, a nagyobb bevétel érdekében, mellyel kezelni lehetne az oktatás és egészségügy helyzetét. Ám Orbánék elkezdték leépíteni a gazdasági szabályozókat a hatékonyság érdekében, ez pedig a neoliberális gazdaságpolitika időszakának jellemzője lett, ám tévútnak bizonyult.

A közszolgáltatások romlására és az életminőség javítására nem jó válasz az, amit Orbánék adnak a nemzeti államok megerősítésével, harcban állva Brüsszellel és Sorossal. Harangozó elmondta, a magyar kormánnyal szembeni szigorú elvárásokat helyesnek tartja, mert „ez mindenki érdeke. Ugyanakkor nem hisszük, hogy az Orbán-kormány meg tud változni, így kell egy „B”-terv, mert komoly megélhetési válságba futunk bele egyre mélyebben”.   

Harangozó emlékeztett, hogy kérték az Európai Bizottságtól egy mechanizmus kidolgozását, aminek a segítségével az uniós forrásokhoz közvetlenül hozzájuthatnak az önkormányzatok, a magyar kis- és középvállalkozók, a civil szféra is. Ebben pedig az európai szocialisták is támogatják az MSZP-t.

Kapcsolódó párttagok