mszp.hu | Belföld
2021. október 07. 15:27

Harangozó: Hitszegés, ha Márki-Zay nem lép vissza

Hitszegésnek nevezte Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője, ha ígérete ellenére Márki-Zay Péter nem lép vissza a miniszterelnök-jelöltségtől az előválasztás 2. fordulójában. Azt mondta: olyan vezetőt kell választani, aki nem az aznapot akarja megnyerni, hanem van víziója egy másik Magyarországra.

„Ezért bízom is (...) Karácsony Gergelyben, hogy olyan vezetőt válasszunk, aki nem az aznapot akarja megnyerni, hanem a vízióját, és egy más Magyarországot hoz” – mondta a frakcióvezető-helyettes az ATV Start című műsorában csütörtökön.

Márki-Zayról azt mondta: az elmúlt hónapokban nem egyszer jelentette be, és az almúlt napokban is több ízben elmondta, hogy ha 3. helyen végez az előválasztáson, akkor „bármi lesz”, vissza fog lépni Karácsony Gergely javára.

„Tehát én azt tudom mondani, hogy az hitszegés, hogyha nem így teszi” – mondta Harangozó.

„Nem tudom ezt az elmúlt 3 napot máshogy értékelni, mint hogy volt bejelentve egy közös cél, Márki-Zay Péter elmondta, hogy bármi is lesz, el fogja rántani a kormányt, próbálja meggyőzni a főpolgármestert és meg kell állapodjanak dolgokban; ha jól tudom, a részletekben azért megállapodtak; ehhez képest mégse lép vissza: ezt nagyon nehéz máshogy értelmezni, mint hogy hitszegés” – fejtette ki.

S noha Márki-Zay kijelentette: nem csinál hiúsági kérdést a visszalépésből, Harangozó szerint „abszolút hiúsági kérdés”, amit tesz: aki egy alacsony mintás közvélemény-kutatásra „meg a Facebook like-ok számára alapítva azt a felelős politikai döntést hozta államférfiként, hogy akkor mégse lép vissza, és amit az elmúlt 3 napban meg az elmúlt fél évben mondott, az akkor mostantól nem érvényes, azt nem tudom másnak értékelni, (mint) pont hiúsági kérdésnek”.

Mint mondta, Karácsony a szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: azért ült le Márki-Zayjal, mert a saját, világos víziója mellé keresett volna, „vagy emellé kért támogatást, amit egyébként maga Márki-Zay Péter is ajánlott.” Karácsony „érdemben elhitte a partnerének, hogy ebben egy valódi tárgyalás lesz, amelyen a végén megállapodnak, és tudnak együtt kampányolni” – tette hozzá.

Ami azonban nem változott- mondta Harangozó -: őszintén hisz abban, hogy Karácsonynak kellene vezetnie az ellenzéki együttműködést, „mert a Gergő ezeket a szavakat nem mondja el hétfőn így, kedden úgy, szerdán meg amúgy, hanem hisz valamiben, azt képviseli, és akkor is kitart mellette, hogyha éppen ennek (...) az elmúlt 3 napnak a rezüméje neki nem tesz jót.”

Reményét fejezte ki, hogy az elmúlt 3-4 nap nem változtatja meg az ellenzéki szavazók világlátását, a személyhez és a programhoz való kötődését vagy hitét ahhoz képest, amit az elmúlt hónapokban, illetve Karácsony főpolgármesteri győzelmétől kezdve láttak. Kérdésre kijelentette: ha Karácsony népszerűsége valamelyest erodálódott is, ez „pontosan ugyanígy tud visszafordulni (...) a következő 3-4 napban is”, „mi ezen leszünk”.

Figyelmeztetett: nem a pillanatnyi benyomások kell, hogy számítsanak a szavazásnál.