mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2021. február 25. 18:50

Harangozó: Reakció a kormányinfó mellébeszéléseire

Harangozó: Reakció a kormányinfó mellébeszéléseire
Kommunikációs és vakcinakáosz, kisemmizett dolgozók, jogfosztott egészségügyisek – ezeket a témákat kiemelve reagált a csütörtöki kormányinfón elhangzottakra délután az MSZP Facebook oldalán közvetített online sajtótájékoztatóján Harangozó Tamás, a párt frakcióvezető-helyettese.

A kormány első és legfontosabb bejelentésére, hogy március 15-ével meghosszabbítják a járványügyi korlátozásokat, Harangozó Tamás elmondta, pártja fenntartja, hogy ez egy járványügyi, orvos szakmai kérdés és nem lehet alkalom politikai visszaélésekre. Hozzátette, a korlátozásokon belül vannak olyan pontok, amiket érdemes lenne felülvizsgálni, mert értelmetlennek, illetve ellentmondásosnak tűnnek a tapasztalatok alapján.

Hangsúlyozta, az MSZP és a köztársaságpártiak oltáspártiak is egyben, és kérte Gulyás Gergely, kabinetminisztert, ne állítsa ennek az ellenkezőjét. „Azt azonban nem várhatja tőlünk egyetlen kormánypárti politikus sem, hogy szó nélkül hagyjuk és tűrjük azt a káoszt, mellébeszélést és titkolózást, amit a vakcinákkal kapcsolatban a magyar kormány művel. Ebben a mai nap sem volt kivétel, hiszen ma sem volt hajlandó Gulyás Gergely érdemben válaszolni a kormányinfón Ujhelyi István kérdéseire a beszerzések részleteiről és a szerződésekről”.

A vakcinák tekintetében javasolta, mindenki a saját orvosával egyeztessen, hogy számára melyik a legmegfelelőbb. Emlékeztetett, Lengyelország szerdán kimondta, nem fog korlátozás nélkül beengedni kínai vagy orosz oltással beoltottakat, ezért – azzal számolva, hogy ez más EU-s országokban is így lesz – követelte, hogy a kormány tegye lehetővé az EU-s szabvány vakcinákhoz való hozzáférést minél nagyobb számban, mivel ez magyarok százezreinek külföldi munkahelyeibe kerülhet.

„Mellébeszélés helyett inkább arra várnánk a választ, hogy a magyar kormány miért veszi ki az emberek zsebéből a pénzt” – húzta alá. Elmondta, akár 370 milliárd forintnyi támogatást is lehívhatna a kormány egy újonnan nyílt EU-s alapból arra a célra, hogy 80%-os bérpótlékot adjon a lezárt szektorokban dolgozóknak. „Egészen elképesztő, hogy információink szerint a magyar kormány nem hajlandó kérni ezt a pénzt. Veszik a bátorságot és megfosztják a turizmusban, vendéglátásban, színházban, mozikban dolgozókat, vagy akár a taxisokat a nekik járó támogatástól”!

A szocialista politikus kiemelte, továbbra is várják, hogy a kormány meghozza a 100%-os táppénzre a szabályozást, meghosszabbítsa a munkanélküli ellátást, fogadja el az oltási utalványokra tett MSZP-s javaslatot, illetve engedje el a tandíjak 50%-át.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy Gulyás a kormányinfón kijelentette, március 1-ével hatályba lépő egészségügyi jogviszony-változással kapcsolatban nem látnak komoly gondokat az első visszajelzések alapján. „Ha a magyar kormánynak nem gond az, hogy komplett orvosi csoportok, osztályok mondanak fel például Debrecenben vagy Nyíregyházán, veszélyeztetve ezzel, hogy például a traumatológiai ellátás ezekben a térségekben úgy, ahogy van, megszűnjön, akkor nem tudom, mi lehet vajon a komoly visszajelzés a részükre” – mutatott rá.

Külön kitért az ápolók és nővérek helyzetére, akiktől a közalkalmazotti jogviszonyt márciustól elveszik. Összefoglalta, ha nem írják alá a héten kapott új munkaszerződést, elveszítik az állásukat és soha nem dolgozhatnak már az egészségügyben, aha pedig aláírják, eleshetnek a pótlékoktól és minden szerzett joguk is veszélybe kerül. „Egy vírusjárvány közepén egészségügyi alkalmazottakat ilyen helyzetbe hozni nemcsak embertelen, de felelőtlen is! Ez egy kaotikus jogfosztás, nem pedig reformja a területnek”!

Kapcsolódó párttagok