mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2023. február 28. 12:25

Harangozó Tamás: A betegellátás biztonságát veszélyezteti a kormány törvényjavaslata

Harangozó Tamás: A betegellátás biztonságát veszélyezteti a kormány törvényjavaslata
Az MSZP frakcióvezető-helyettese, Harangozó Tamás is felszólalt a Pintér Sándor által benyújtott javaslat tárgyalásán, mely a kötelező orvosi kamarai tagság megszüntetéséről szól. A politikus elmondta, ez egy olyan átalakítás, mely veszélyeztetheti a magyarok ellátásbiztonságát.

Harangozó Tamás elmondta, a benyújtott módosító javaslat arra enged következtetni, hogy a Fidesz szerint a betegellátás biztonságát leginkább maga az Orvosi Kamara veszélyezteti. Mint mondta, 30 éve nem volt példa ilyen szintű átalakításra egy meglévő alapellátási-, szakmai-, ügyeleti rendszer esetében, ráadásul a szakma megkérdezése nélkül. Sőt, a szakma véleményével szembe menve próbálja áterőltetni a törvényt a kormány.

Az egészségügy átalakítása azért is kritikus pont, mivel ha ez nem jól sikerül, akkor abba emberek halhatnak bele. A szocialista politikus szerint muszáj lenne a kormánynak a szakmai véleményeket meghallgatni végre, hiszen a tervezett átalakítás várhatóan nagyobb gondot fog okozni, mint hasznot hozni. Továbbá, a kormánynak nem elég meghallgatni, hanem fontolóra is kéne venni a MOK tanácsait, hiszen orvosok ezrei mondták azt, hogy az átalakítás veszélyezteti az alapellátást.

Harangozó Tamás arra is keresi a választ, hogy az egyre több megszűnő ellátás és a folyton csökkenő szakemberek száma, a bérek elmaradottsága mégis hogyan fog hozzájárulni az ellátás javulásához. A kórházak adóssága is egyre csak nő, miközben a kormányközeli cégek és vállalatok több milliárd forint profitot tesznek zsebre. A szocialista politikus egy szekszárdi példával is élt, mely a jelenlegi egészségügyi helyzet súlyosságát jelzi. Mint mondta, egy csípőprotézisre jelenleg 679 napot kell várni a szekszárdi Balassa János Kórházban.

Kiemelte, a kormány akkor akar pár nap alatt áterőltetni egy ilyen volumenű törvényjavaslatot, amikor az EU jogállamisági eljárást folytat. Hozzátette, az egész ország érdeke, hogy az uniós pénzek megérkezzenek, melyeket többek között az egészségügy rendbetételére is lehetne költeni. Az, hogy így fogadnak el törvényeket pont azt fogja okozni, hogy az Unió nem utalja ki a támogatásokat.

Harangozó Tamás végezetül elmondta, a kormánynak le kéne ülni, normális körülmények között tárgyalni a kamarával és meghallgatni, megfogadni a javaslataikat, hiszen egyértelmű, hogy a tervezett módosítások veszélybe sodorják a magyarok ellátásbiztonságát.

Kapcsolódó párttagok