mszp.hu | Belföld | Biztonságpolitika
2023. március 14. 14:29

Harangozó Tamás: A kormány a veszélyhelyzetre hivatkozva kénye-kedve szerint irányít

Harangozó Tamás: A kormány a veszélyhelyzetre hivatkozva kénye-kedve szerint irányít
3 éve tart a veszélyhelyzeti kormányzás, ez azt jelenti, hogy a kormány olyan döntéseket hozhat meg rendeleti úton, amilyeneket csak szeretne. Harangozó Tamás, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnöke, az MSZP frakcióvezető-helyettese a Spirit FM kedd reggeli adásában beszélt a kormányzat rendeleti kormányzásáról, valamint Magyarország megítéléséről a NATO-ban.

A veszélyhelyzetet kihasználja a kormány arra, hogy különböző, sokszor kitalált indokokkal hozzon olyan döntéseket, melyeket egyébként nem hozhatnának meg. Ilyen például a pedagógusok elbocsátása, melyet az orosz-ukrán háborúval hoznak összefüggésbe, annak ellenére, hogy nyilvánvalóan semmilyen összefüggés nincs a kettő között. De az akkumulátorgyárakat övező kérdéseket is azzal próbálja elfedni a kormány, hogy titkosítja a dokumentumokat, melyre a veszélyhelyzet feljogosítja. Az MSZP frakcióvezető-helyettese kiemelte, a kormányrendeletek több, mint 40 százaléka már a veszélyhelyzetre hivatkozik.

A kormány a költségvetést is rendeleti úton fogadta el, mely példa nélküli Magyarországon. Ez azt eredményezte, hogy az Országgyűlés még csak most tárgyalja az idei év büdzséjét, elfogadni pedig könnyen lehet, hogy csak áprilisban fogják.

Az Európai Bizottság pedig vizsgálja többek között a hazai jogállamiság helyzetét is, valamint az igazságszolgáltatást és az alkotmányosságot is. Az uniós pénzek tárgyalásának ilyen kritikus időszakában nagyon kényelmetlenül érintheti Magyarországot, hogy a fideszes kormányzat rendeletekkel hozza meg döntéseinek majdnem felét. A kormány látszatintézkedéseket tesz ugyan azért, hogy az Európai Bizottság azt higgye, valóban jogállamiság van Magyarországon, ezeken átlátnak a brüsszeli döntéshozók.

Harangozó Tamás beszélt a svédek és a finnek NATO-csatlakozását ratifikáló döntésről is, melyet hosszú hónapok óta halogat a kormány. Elmondta, nemzetközi szinten is komoly érdeklődés övezi a kormány tevékenységét, amennyiben a jövő heti parlamenti ülésen sem fogadja el a csatlakozást a kormánypárt, akkor az beismerése annak, hogy a kormány az uniós pénzeket próbálja így megszerezni, a csatlakozás késleltetésével zsarolják az EU-t.

A kormány békepárti határozatáról elmondta, az valójában nem csupán a békéről szól, hanem a kormányzati propagandáról is. A Fidesz belekeverte a határozati javaslatba azt is, hogy a hazai infláció az EU-s szankciók miatt van, valamint a nemzeti konzultációt is igyekeznek az egész magyar lakosság véleményeként beállítani. Az MSZP által benyújtott módosító javaslat az ENSZ békedokumentuma, melyet a magyar kormány egyébként megszavazott korábban, sőt előterjesztője is volt.  Ez tartalmazza azt is, hogy az orosz hadsereg vonuljon ki Ukrajnából, valamint azt is, hogy Oroszországot mindenképpen meg kell állítani. A szocialista frakcióvezető-helyettes hozzátette, nemzetközi szinten mindenki feszülten figyeli mit lép a magyar kormány a békenyilatkozat ügyében.

Kapcsolódó párttagok