mszp.hu | Gazdaság | Civilek
2023. február 27. 20:14

Harangozó Tamás: A kormány mondjon le Európa legnagyobb adóztatásáról!

Harangozó Tamás: A kormány mondjon le Európa legnagyobb adóztatásáról!
Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes a Parlament tavaszi ülésszakának első napján azonnali kérdést intézett Orbán Viktor miniszterelnökhöz. Azt akarta megtudni, hogy a kormány hajlandó-e lemondani a hatalmas áfabevételről a lakosság érdekében.

A KSH legfrissebb adatai alapján 25,7 százalékkal nőttek az árak az előző évhez képest. Ez azt is jelenti, hogy ennyivel kevesebbet érnek a fizetések és a nyugdíjak is, mondta Harangozó Tamás. Hozzátette, ennél még erősebben érinti az embereket a rezsicsökkentés átalakításával, korábbi formájának eltörlésével, a kormány állításaival szemben megnövekedett energiaárak. A háztartási energia 52,4 százalékkal, ezen belül a vezetékes gáz ára 88,6 százalékkal nőtt. A tűzifáé 58-cal, az elektromos energiáé pedig 27,7 százalékkal kerül többe.

A szocialista frakcióvezető-helyettes kiemelte, az embereket kifejezetten erősen érinti a 44 százalékos élelmiszerár-drágulás. Az alapélelmiszerek közül több ára is 70-80 százalékkal megnövekedett az elmúlt egy évben. Az MSZP ezért javasolta az élelmiszerár-stop kiterjesztését több termékre, így megkönnyítve az egyre komolyabb megélhetési gondokkal küzdők mindennapjait. A politikus hozzátette, ez csak akkor vezethet eredményre, ha a kormány lemond a rekord összegű, összesen mintegy 31 százalékos adóbevételről. A hatósági árakat fent kell tartani és ki kell terjeszteni, foglalta össze Harangozó Tamás, de a kormánynak ehhez le kell mondani a hatalmas áfabevételről.

Kapcsolódó párttagok