mszp.hu | Belföld
2023. május 22. 15:19

Harangozó Tamás: a rendszer sarokköve a média helyzete

Harangozó Tamás: a rendszer sarokköve a média helyzete
Az izraeli, a lengyel és a magyar belpolitikai helyzetet elemzi a Jelen című hetilapnak adott interjújában Harangozó Tamás, az MSZP honvédelemmel és biztonságpolitikával foglalkozó országgyűlési képviselője, aki szerint totális állam épült ki Magyarországon.

Az interjú apropóját az adta, hogy a politikust nemrég meghívták egy szociáldemokrata konferenciára Izraelbe, hogy mondja el a demokrácia leépítésével kapcsolatos tapasztalatait. „A beszédemben alapvetően a párhuzamos jelenségekre hívtam föl a figyelmet, arra, hogy Izraelben egy kifejezetten opportunista, félautoriter politikai vezető a személyes politikai túlélése érdekében rendszerszerűen próbálja meg fölszámolni a fékek és ellensúlyok rendszerét, a jogállamiságot, s ez Magyarországon már megtörtént” – mondta a lapnak a szocialista politikus. 

Magyarország és Izrael között az a különbség, hogy az igazságügyi reformot a miniszterelnök, Netanjahu kénytelen volt elhalasztani a folyamatos utcai demonstrációk miatt. „Izraelben most érkezett el az a pillanat, amikor végképp kiirtanák a fékek és ellensúlyok rendszerének lényegét. Erre ott az átlagemberek nemet mondanak” – mondta el az interjúban Harangozó Tamás, aki szerint a médiaviszonyoknak köszönhető, hogy Magyarországon le lehetett építeni a demokráciát; Lengyelországban ugyanis nagyon sok média magánkézben van, így nem alakulhatott ki a propaganda ilyen fokú befolyása, illetve bizonyos kérdésekben – mint például az euroatlanti integráció vagy az ukrán háború – a kormány, az ellenzék és az „utca embere” hasonló nézeteket vall. 

Az MSZP politikusa az interjúban elmondja: a propaganda olyan erőssé vált Magyarországon, hogy „az átlagos magyar kormánypárti médiafogyasztóval ma bármit, bárkiről, bármikor el lehet hitetni. Orbán Viktor az ő körükben gyakorlatilag egyházi szerepet tölt be. Szerintem ma három hét alatt bármit és annak az ellenkezőjét is képes hitté sulykolni a Rogán Antal vezette médiagépezet.” Harangozó Tamás szerint Orbán Viktor viszont okosabban építette ki populista rendszerét, mint az izraeli miniszterelnök: lépésről-lépésre, így a magyarok úgy jártak, mint a „béka a fazékban” - már elkéstek, mire fölfogták, hogy forr a víz. 

„A néhány nagyvárosban és Budapesten elért ellenzéki választási eredmények azt jelzik, hogy legalább két ország van Magyarországon belül. A kérdés az, hogy képesek lesznek-e a változást akarók az ő szavazóikra jellemző attitűdöt a kisebb településekre is kiterjeszteni. Külföldön is el szoktam mondani, hogy higgyék el, nem azért van Magyarországon Orbán Viktor ilyen helyzetben, mert itt kizárólag idióták ülnek az ellenzéki oldalon, mert minden civil hülye és tehetetlen, mert minden független újságíró tehetségtelen, hanem azért, mert a rendszer sarokköve a média helyzete” – mondta az MSZP-s politikus a Jelen című heti lapnak adott interjújában, amely teljes egészében péntektől olvasható a nyomtatott lapban. 

Kapcsolódó párttagok