mszp.hu | Belföld | Biztonságpolitika
2023. március 07. 13:35

Harangozó Tamás: A svédek és a finnek NATO-hoz való csatlakozásával Magyarország is csak nyerne

Harangozó Tamás: A svédek és a finnek NATO-hoz való csatlakozásával Magyarország is csak nyerne
Az ATV maiTéma című műsorának volt a vendége hétfő este Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnöke. Szó volt többek között arról, hogy Szijjártó Péter mit mondott az orosz-ukrán háborúról, valamint a kormánypárt által benyújtott békepárti határozatról is.

Harangozó Tamás elmondta, az MSZP által módosításként benyújtott dokumentum, az ENSZ békedokumentuma, melyet a magyar kormány korábban támogatott, előterjesztett és alá is írt. Ez azt is tartalmazza, hogy az oroszok vonják ki haderejüket Ukrajnából. A kormány ezt valamiért mindig elfelejti elmondani - tette hozzá a politikus. Amennyiben a Fidesz nem támogatja a Magyar Szocialista Párt módosító javaslatát, melyet korábban a kormánypárt előterjesztőként jegyzett az ENSZ előtt, akkor azzal azt bizonyítják, hogy a több millió ember életét tönkretevő háború ügyét „mocskos belpolitikai játszma” szintjére alacsonyítják.

Egy évvel ezelőtt az MSZP megszavazta azt a határozati javaslatot, amely szerint sem katonákat, sem fegyvereket nem küldünk Ukrajnába, és nem engedjük a magyar-ukrán határon keresztül történő fegyverszállítást sem.  Ennek ellenére közpénz-milliárdokat ölt a kormány abba, hogy elhitessék a magyarokkal, az ellenzék háborúpárti. Hozzátette, az ukránok a magyarok érdekében is harcolnak, hiszen az orosz pártvezetés korábban kijelentette, a lengyel határig nem állnak meg, ez pedig azt jelentené, hogy Oroszországgal szomszédos lenne Magyarország.

Arról is szó volt, hogy a magyar delegáció, melyben csak kormánypárti politikusok vannak, megérkezett Finnországba, hogy a svédek és finnek NATO-csatlakozásáról tárgyaljanak. Harangozó Tamás elmondta, a kormány a ratifikációt hónapok óta, egymásnak teljesen ellentmondó indokokra hivatkozva húzza. Hozzátette, könnyen lehet, hogy tovább fogja késleltetni a Fidesz a törvényjavaslat elfogadását, hiszen „azt csinálnak, amit akarnak”. 

Kövér László azzal indokolta a svédek és a finnek NATO-csatlakozás támogatásának halogatását, miszerint komoly biztonsági kockázatot jelent, hiszen Finnország több, mint 1300 kilométeren határos Oroszországgal. Az MSZP frakcióvezető-helyettese elmondta, jelenleg is több, mint 1200 kilométeren, 5 NATO-tagország határos Oroszországgal. Így, amit Kövér László állít, annak az alapja vagy „hatalmas tájékozatlanság”, vagy egy „óriási blöff”, foglalta össze Harangozó Tamás. Továbbá kihangsúlyozta, a NATO egy védelmi szövetség, a svédek és a finnek pedig katonailag nagyon komolyan kiképzett és felszerelt országok, így csatlakozásukkal Magyarország is csak nyerne.

A V4-ek megszűnéséről elmondta, politikai értelmben, Magyarország tekintetéből megszűnt a szövetség. Korábban a cseh és a lengyel parlament vezetői lemondták budapesti útjukat, ráadásul indoklásként azt is mondták, Magyarország oroszbarát, ezt pedig érdemes komolyan kezelni - mondta el a politikus. Továbbá elmondta, érthetetlen, hogy miközben a V4-es országokkal együtt szenvedte el számtalanszor az oroszok politikájának következményeit Magyarország is, most hogy lehet az, hogy mindenki más el tudott már rég határolódni Putyintól, a magyar kormány pedig nem. 

Fontos azt is észrevenni, hogy a magyar kormány a NATO-csatlakozás ratifikálásának elhúzásával nem a svéd vagy a finn kormányt bünteti, hanem az ott élőket, akik minden nap az életüket féltik, hiszen a közvetlen közelükben dúl a háború.

Kapcsolódó párttagok