mszp.hu | Belföld
2023. május 09. 14:23

Harangozó Tamás: A vezérkari főnöknek nem dolga politizálni és a nyilvánosság előtt szerepelni

Harangozó Tamás: A vezérkari főnöknek nem dolga politizálni és a nyilvánosság előtt szerepelni
„A bizottságban, előzetesen – a pedigréje alapján – bizalmat szavaztunk neki, de nem arra, hogy bohóckodjon az interneten, meg politikai beszédet tartson a vezérkar főnökeként” – mondta Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának alelnöke az ATV hétfő esti „A nap híre” című műsorában, a vezérkari főnök videójára reagálva.

A frissen kinevezett vezérkari főnök lelkesítő beszédet mondott a legutóbbi állománygyűlésen. Ezzel kapcsolatosan Harangozó Tamás elmondta, hogy az új vezérkari főnöknek nincsen könnyű dolga, hiszen a honvédség modernizálása volna a feladata. De az igenis probléma, hogy ez a videó nyilvánosan elérhető az interneten.

„Most bohóckodunk, vagy hadsereget akarunk csinálni? Magyarországnak szerződéses, professzionális hadserege van” – érvelt az MSZP politikusa. A honvédségnek legalább addig meg kell tudnia védeni Magyarországot, amíg – a NATO híres 5-ös cikkelye szerint –a partnereink jönnek segíteni, megvédeni ezt az országot.

A NATO legmagasabb katonai vezetője az ötös cikkely mellett, felhívta a figyelmet a szerződés harmadik cikkelyére, miszerint minden országnak kötelessége olyan hadsereget fenntartani, amelyik képes a saját országát megvédeni. A vezérkari főnök feladata nem az, hogy bohóckodjon az interneten, hanem az, hogy tegye a dolgát és sok ezermilliárd forintot okosan, szakmailag felkészülten költse el. A vezérkari főnöknek az a fő feladata, hogy a hadsereg képes legyen megvédeni az országot. A fiatalokat pedig nem az ilyen videókkal lehet megszólítani, hanem kiszámítható életpályával. Legalább 500-600 ezer forintos nettó fizetést kellene adni azért a vérért, verejtékért és kínlódásért, amit egy honvédnek vállalnia kell.

A legfrissebb adatok szerint az év eleji nyugdíjemelést és a 13. havi nyugdíjatis felemésztette az infláció, ezzel kapcsolatosan Harangozó Tamás elmondta, hogy a reálbérek legalább 20 százalékkal csökkentek, a nyugdíjaknál is legalább ilyen, vagy még brutálisabb csökkenés tapasztalható. „Amit az egyik kezükkel adtak, azt duplán már rég visszavették, csak az inflációval” – mondta az MSZP politikusa.

A nyugdíjas infláció egész más, mint a normál infláció. Hiszen a nyugdíjasok árkosarában elsősorban az élelmiszerárak, alapvető fogyasztási cikkek árai és a gyógyszerárak azok, amik a leginkább meghatározóak. Ezeknél a termékeknél pedig nem 20, hanem 40-60 százalékos árnövekedés tapasztalható, amelyet semmilyen módon nem kompenzált a kormány. Az MSZP öt pontos, Mentőcsomag a háztartásoknak javaslatcsomagjának része, hogy a nyugdíjasok azonnali öt százalékos nyugdíjemelést kapjanak azért, hogy egyáltalán kihúzzák valahogy az elkövetkező időszakot. Harangozó Tamás szerint az sem mindegy, hogy mi a nyugdíjszámítás alapja, hiszen például a svájci indexálás figyelembe venné a bérek növekedését és a nyugdíjas fogyasztói kosár specialitását is.

Az MSZP országgyűlési képviselője emlékeztetett, 2002 és 2010 között egy nagyon fontos program zajlott – amit a Fidesz azonnal leállított – ez a nyugdíjkorrekciós program. Ami a nyugdíjrendszerben lévő hibákat igyekezett igazságossá tenni, ha ezt a programot a kormány nem állította volna le, akkor a mai nyugdíjasok sokkal jobb helyzetben lennének.

A 40-60 százalékos infláció idején a 27 százalékos ÁFA mellé még egy 4,5 százalékos különadót is hozzátesz a kormány. „Őrület, hogy egy inflációs időszakban az élelmiszereket még pluszban megadóztatják” – mondta az MSZP politikusa.

„Nekem a kedvencem az, hogy még az árstopos termékeken is 27 százalékos ÁFA van” – érvelt Harangozó Tamás. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy még ezen termékek az esetében is a vételár egyharmadát visszaveszi a kormány. Az egyik és legfontosabb kérdés a nyugdíjak szempontjából, hogy hogyan számoljuk ki és az emelést utána milyen rendszerben csinálják. Érdemben segítené a nyugdíjasok életét, ha a svájci indexálást visszaállítanánk, továbbá a nyugdíjkorrekciós programot újraindítanánk.

A műsorban szó esett a diáktüntetésekről is. „Egyrészt túlreagálták, nem volt rendben. Másrészt, teljesen kontraproduktív a miniszterelnök palotáját a gyerekekkel szemben ilyen erőkkel védeni” – mondta a rendőrség fellépéséről Harangozó Tamás. 

Kapcsolódó párttagok