mszp.hu | Belföld
2023. március 11. 11:18

Amíg Orbán rendeletekkel kormányoz, a jogállamisági törvények elfogadása csak színjáték!

Amíg Orbán rendeletekkel kormányoz, a jogállamisági törvények elfogadása csak színjáték!
Három éve ki vagyunk szolgáltatva az Orbán-kormány kényének-kedvének. Napra pontosan három éve, 2020. március 11-én hirdették ki először a különleges jogrend szerinti veszélyhelyzetet a koronavírus-világjárvány miatt, most pedig háborús veszélyhelyzet van legalább még június 27-ig.

Látjuk, mire megy ki a játék. 2010 óta nemcsak a parlament, de számos intézmény és szerv szerepe is szimbolikussá vált. Egyre nő a veszélyhelyzeti kormányrendeletek száma, tavaly már a kormányrendeletek 42%-a, csaknem fele hivatkozott a veszélyhelyzetre.

A helyzet több extrém jogalkotói megoldást is hozott, az egyik leglátványosabb a hatósági benzinár kivezetése volt, amikor a bejelentéshez képest 25 perc múlva már hatályba is lépett az új szabályozás, vagy ilyen a pedagógusok kirúgási szabályainak módosítása, aminek semmi köze a háborúhoz.

Amíg Orbán rendeletekkel kormányoz, a jogállamisági törvények elfogadása csak a fideszes színjáték része! Elfogadhatnak bármilyen törvényt a korrupció visszaszorítása és a jogállam helyreállítása érdekében, jöhetnek új törvényi szabályok, akár a közérdekű adatokhoz való hozzáférés gyorsításáról, egyértelműen látszik, hogy nem gondolják komolyan.

Amíg az általuk bevezetett különleges jogrend él, amíg rendelettel eltérhetnek a törvényektől, adókat és költségvetést alkothatnak, addig az Európai Bizottsággal történő megegyezési szándék is csak újabb fideszes színjáték.

dr. Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese

 

Kapcsolódó párttagok