mszp.hu | Belföld | Biztonságpolitika
2023. március 06. 15:26

Harangozó Tamás: Az MSZP most is a béke pártján áll

Harangozó Tamás: Az MSZP most is a béke pártján áll
Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes a Parlament hétfői ülésnapján Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter napirend előtti felszólalására reagált. Elmondta, az MSZP igazi baloldali pártként mindig is a béke pártján állt, és ez most sem változott.

Mint mondta, az MSZP egy évvel ezelőtt megszavazta a békepárti határozati javaslatot, ez azonban nem akadályozta meg abban a kormányt, hogy folyamatosan ennek az ellenkezőjét terjesszék, több tízmilliárd közpénzből. Hozzátette, a mai, MSZP által módosító javaslattal kiegészített, egyébként a kormánypárt által benyújtott határozati javaslatnak is az lenne a célja, hogy a pártok konszenzusra jussanak a békepárti javaslat kérdésében. 

Harangozó Tamás kiemelte, az ENSZ békedokumentumát szeretné beilleszteni az MSZP a Fidesz határozati javaslatához. Így nehéz lenne azt mondani, hogy ez nem a világ többségének elfogadott álláspontja a béke fogalmáról. Hozzátette, ezt a dokumentumot egyébként Szijjártó Péter is megszavazta, sőt előterjesztette. Ha ezt belefoglalják a magyar békepárti határozatba, akkor azt a parlament is biztosan megszavazza.

Kiemelte azt a két pontot, melyet a kormányzat valamiért kihagyott az Országgyűlés elé terjesztett javaslatából. Az egyik, melyben Ukrajna függetlenségéért és szuverenitásáért kiáll a határozat, a másik melyben az orosz katonai erők kivonását sürgetik Ukrajna területéről. Amennyiben ezekhez alkalmazkodik a Fidesz is a javaslatában, akkor azt az MSZP is megszavazza.

Amennyiben ezeket nem foglalják bele a határozatba, akkor az azt bizonyítja, hogy a kormány egy „mocskos, belpolitikai játszmát csinál” milliók életben maradásának kérdéséről. Továbbá kiemelte, a magyar kisebbség nyelvhasználati és oktatási jogait csorbító minden intézkedést elfogadhatatlannak tart az MSZP. Minden olyan javaslatot, mely ezen változtatni kíván, azt a szocialista párt támogatja.

Kapcsolódó párttagok