mszp.hu | Külföld | Biztonságpolitika
2023. április 13. 13:15

Harangozó Tamás: Az Orbán-kormány egyetlen motivációja a hatalom megtartása és mindent ennek rendel alá

Harangozó Tamás: Az Orbán-kormány egyetlen motivációja a hatalom megtartása és mindent ennek rendel alá
A Nemzetközi Befektetési Bank ügyéről, a kormányzat céljairól és Magyarország nemzetközi megítéléséről, valamint elhibázott diplomáciai döntéseiről is beszélt Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője, a NATO parlamenti közgyűlésének tagja az ATV maiTéma című műsorában szerda este.

Az amerikai nagykövet szerdai bejelentéséről, melyből kiderült, hogy az orosz kémbankként is emlegetett Nemzetközi Befektetési Bank egyik magyar vezetőjét is szankciós listára helyezte az Egyesült Államok, Harangozó Tamás elmondta, nem szabad többet látni a helyzetbe, mint ami valójában, de a bejelentés valódi lényegére viszont fontos figyelni. Biztonsági döntésről kell beszélni, hiszen a NATO vezető katonai ereje intézkedéseket foganasított a sokak szerint az oroszoknak kémtevékenységet folytató bank ellen. Politikai vonatkozása tehát kevésbé van az ügynek, az viszont komoly problémát jelez, hogy hazánk így biztonsági kockázatot jelent nemzetközi szinten.

„Az Orbán-kormány egyetlen motivációja a hatalom megtartása és mindent ennek rendel alá” – fogalmazott a szocialista képviselő. A kormányzat azért „kötekszik” az Egyesült Államokkal, mert az ki meri mondani, hogy Magyarországon nincs rendben a jogállamiság, a demokrácia és a szabadságjogok helyzete. Az Orbán-kormány USA-val szembeni retorikája tehát csak politikai érdeket, valamint a hatalom megtartását szolgálja, összegezte Harangozó Tamás a helyzetet.

A Fidesz propagandagépezete pár hónap alatt képes áthangolni a szavazótábor gondolkodását, ez csak a kormány irányadásától függ, mondta el a szocialista politikus. A NATO parlamenti közgyűlésének tagjaként Harangozó Tamásnak gyakran nyílik lehetősége hazánk nemzetközi megítélését is megismerni. Elmondta, mára már nem is mérgesen vagy rosszallóan tekintenek Magyarországra, hanem ennél is rosszabb a helyzet, hiszen egyszerűen semmibe veszik, negligálják hazánkat. A kormány viselkedése, melyet a svédek, korábban pedig a finnek NATO-csatlakozásával kapcsolatban tanusított, azt eredményezi, hogy a magyar emberek rengeteg negatív következményt lesznek kénytelenek elszenvedni.

A svédek azért akarnak a NATO-hoz csatlakozni, mert féltik a biztonságukat, veszélyben érzik az életüket. Több száz év katonai függetlenség után pedig csatlakozási szándékukat különösen komolyan kell venni. Az Orbán-kormány nem a svéd politikai réteget, hanem a svéd lakosságot haragítja a magyarok ellen, ehhez pedig nincs joga, emelte ki Harangozó Tamás. Orbán Viktor pedig a NATO-csatlakozás gáncsolásával, tulajdonképpen zsarolással, nem fogja azt elérni az Uniónál, hogy megérkezzenek a támogatási pénzek.

A nyugati szövetségesi rendszeren belül, azt a hatalmat, amit Orbán Viktor kiépített, senki sem fogja legitimálni. Ez az oka annak, hogy máshol, jelenleg éppen Oroszország felé fordulva keres támogatót a kormányzat. Ennek azonban a magyar történelem során még sosem lett jó vége, sőt tönkrement a nemzetközi megítélése hazánknak hosszú évekre. A NATO nem hagyja szó nélkül a kormány cselekvését, ezért kell a kormányzati propagandának ellenségként beállítani az Észak-atlanti szerződés szervezetét, zárta mondandóját Harangozó Tamás.

Kapcsolódó párttagok