mszp.hu | Külföld | Biztonságpolitika
2023. március 17. 14:42

Harangozó Tamás: Egész Európa szenved a háborútól

Harangozó Tamás: Egész Európa szenved a háborútól
Az egyre kiéleződő nemzetközi helyzetről, az orosz-ukrán háború lengyelországi megítéléséről, valamint Magyarország Európai Unióban betöltött pozíciójáról is beszélt Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese, a NATO parlament közgyűlésének tagja, az ATV maiTéma műsorában.

A Pentagon által nemrég közzétett felvételen egy ukrán vadászgép hatástalanít egy amerikai drónt. Harangozó Tamás szerint könnyen elképzelhető, hogy nem utasításra tette az orosz pilóta, hanem azért, mert az ehhez hasonló manőverekért könnyen kitüntetést lehet kapni Oroszországban, ez pedig elég motiváció volt. Hozzátette, volt már egy „lehulló rakéta” Lengyelországban, aminek következtében megfagyott a levegő az egész világon, de a helyzet kezelésével nagyon óvatos volt a NATO is. Elmondta, Lengyelország egészen máshogy áll a háborúhoz, mint Magyarország, hiszen ők múltjuk miatt is, mindenféleképpen el akarják kerülni a háborút. 

A lengyelek támogatása, melyet Ukrajnának nyújt, lélektanilag is nagyon fontos. Lengyelországba több, mint 10 millió menekült érkezett, közülük 1,4 millióan élnek ott jelenleg is, pszichés hadviselés szempontjából Zelenszkijéknek fontos lehet a lengyel támogatás. 

A szocialista politikus elmondta, az ukrán légvédelemnek azonban van olyan „fehér foltja”, mely miatt vannak olyan orosz rakétatípusok, melyek ellen védtelenek. Az oroszok „csodatankjáról” elmondta, a hét eleji varsói látogatása során kiderült, a lengyel katonai vezetés szerint az olyan fegyverek, melyek még tesztelve sincsenek, azok nem is léteznek. 

Orbán Viktor korábban úgy fogalmazott, hogy „Magyarország háborús pszichózistól szenved”, a szocialista frakcióvezető-helyettes szerint fontos különbséget tenni, hazánk nem pszichózistól szenved, hanem magától a háborútól. Hozzátette, egész Európa attól szenved, hogy az oroszok egy évvel ezelőtt egészen egyszerűen lerohanták Ukrajnát és jelen pillanatban is emberek halnak meg és ártatlanok szenvednek a harcok miatt. Harangozó Tamás elmondta, Lengyelországban is feszült a belpolitikai helyzet, ennek ellenére abban egyetértés van, hogy hálások az ukránoknak azért, hogy tartják magukat és ezáltal megvédik Lengyelországot is. Hozzátette, a varsói találkozón világossá vált, a lengyelek komolyan félnek az oroszoktól, hiszen Medvegyes pár héttel ezelőtt bejelentette, nem fognak megállni a lengyel határnál.

A NATO-nak, mint katonai szövetségnek továbbá fontos az is, hogy az orosz dezinformáció ellen küzdjenek, az Európai Uniónak is van erre külön részlege, amely a félretájékoztatás ellen harcol. Harangozó Tamás szerint „életveszélyes” az, hogy a magyar kormány médiumai azzal stresszelik a lakosságot, hogy mennyire közel állunk a világháborúhoz, szerinte ez csupán egy politikai eszköz, abba pedig belegondolni sem szeretne, hogy a magyar kormány az orosz vezetés szócsöveként működne.

A Medián nemrég készített felmérése alapján a magyarok többsége EU-párti, nem támogatná Magyarország kilépését az Európai Unióból. A szocialista politikus szerint hazánkban az EU-tagság nem csak politikai, hanem egzisztenciális kérdés is, ezért a magyarok nagy része jól látja, mekkora jelentősége van annak, hogy uniós tagok vagyunk.

Kapcsolódó párttagok