mszp.hu | Belföld
2020. július 14. 09:17

Harangozó Tamás: Életveszélyes a Fidesz javaslata

Életveszélyesnek nevezte Harangozó Tamás, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese a Fidesz Parlament előtt fekvő javaslatát, amely szerint Magyarország csak akkor fogadja el az európai pénzügyi megállapodásokat, ha az unió lezárja az országgal szembeni hetes cikkelyes eljárást, és az uniós források felhasználásához nem kapcsolódnak jogállamisági feltételek.

Az MSZP módosító indítványt nyújtott be a kedden szavazásra kerülő javaslathoz, mégpedig az akkor még ellenzéki Fidesz 2009-es, európai uniós programja felhasználásával, „hátha újra megtetszik a Fidesznek a saját programja és megszavazza” – mondta Harangozó az ATV Egyenes beszéd című műsorában hétfőn.

A Fidesz mostani javaslata ugyanis arról szól: „majd akkor fogadom el az Unió pénzét, hogyha (…) az Unió szabályait megsérthetem és a törvényeit (…) áthághatom”. Ez a javaslat „effektíve elárulja” a Fidesz 2009-es programnyilatkozatát, melyben még egyrészt az szerepel, hogy az Unió felléphet a tagállamokkal szemben a közös európai értékek megvédésére, másrészt az, hogy nem kell attól félnünk, hogy ennek érdekében a saját szuverenitásunkból lemondjunk egy darabról – sorolta.

Az MSZP módosító indítványában a hetes cikkelyes eljárás megszüntetése helyett az Európai Ügyészséghez csatlakozás gondolata szerepel – emelte ki. Az MSZP nem szeretné, ha bármilyen európai döntés végeredményeképp a magyar emberek esnének el forrásoktól, így azt javasolják: ha az Unió a kormányt kívánja megregulázni, akkor annak az eszköze az, hogy közvetlenül küldjék a pénzt az önkormányzatoknak, a magyar cégeknek, civileknek vagy magánszemélyeknek.

Harangozó szerint a Fidesz javaslata, ha meg is szavazza a magyar Országgyűlés, teljesíthetetlen követelményt állítana az Unió elé; „nem elegáns”, és „tartok tőle, hogy olyan tüskéket is fog okozni Európában, amit majd lehet, hogy tockos és koki és saller formájában valahol máshol fog visszakapni nyilván Magyarország, nem feltétlenül a miniszterelnök” – mondta.

Orbán Viktor ugyanis olyan helyzetben „vigéckedik megint”, amikor nemcsak az Unió következő hétéves költségvetéséről van szó, hanem a koronavírus okozta gazdasági válságból való kilábaláshoz szükséges gyorssegélyről is.

Ennek keretében Magyarországhoz „szerény 5 ezer milliárdot dobnának” hozzá januártól, amit a 2022-es választásokig „szegény Orbán-kormánynak el is kéne költenie; ezt veszélyezteti, hogyha nem szavazza meg” az uniós tervet – húzta alá.

Azért is „életveszélyes” ilyen feltételeket szabni, mert hogyha Orbán „ugrálgat” és túlfeszíti a húrt, akkor előfordulhat, hogy a gyorssegélyt az Unió csak  az Eurozóna országaira korlátozza, „és mondjuk a szlovákoknál ott lesz a pénz, mi meg majd nézünk ki a fejünkből. Ezt a kockázatot senki nem vállalhatja” – emelte ki.

Elmondta: mikor hétfőn a Parlamentben ismertette az MSZP-nek a Fidesz szövegét tartalmazó módosító indítványát, a patkó túloldalán nem tudtak mit kezdeni a helyzettel, mert „azok a tételmondatok, amik be vannak idomítva a fideszes államtitkároknak, hogy sorosozni kell meg migránsozni kell, meg a baloldalt kell szidni”, „vicces szituációt” eredményeztek.

Nem adjuk a kórházunkat!

2020-08-03 11:27