mszp.hu | Belföld
2023. november 23. 16:47

Harangozó Tamás: Elfogadhatatlan a Fidesz új salátatörvénye

Harangozó Tamás: Elfogadhatatlan a Fidesz új salátatörvénye
A versenyképességről szóló salátatörvény vitáján két ponton is élesen kritizálta a kormánypárti törvénymódosításokat Harangozó Tamás. Az MSZP frakcióvezető-helyettese azt kérte a fideszesektől a vezérszónoki felszólalásában, hogy vonják vissza az egész törvénycsomagot.

„A hazai gazdasági szereplők versenyképességének erősítésével és a közigazgatás hatékonyságának növelésével összefüggő egyes törvények módosításáról” szóló törvényjavaslat vitáján Harangozó Tamás élesen kritizálta a fideszes előterjesztőket a vezérszónoki felszólalásában.

A Honvédelmi és Rendészeti Bizottság MSZP-s alelnöke arra volt kíváncsi, mi köze a hazai vállalkozások versenyképességének a Magyar Honvédség külön szolgálati rendjéhez; az egyik, a salátatörvényben rejtett módosítás szerint ugyanis a Honvéd Vezérkar főnöke parancsban külön szolgálati rend bevezetését rendelheti el. „Árulja el nekem, államtitkár úr, miképpen tudják a hazai vállalkozások versenyképességét javítani a „Honvéd Vezérkar főnöke parancsban külön szolgálati rend bevezetését rendelheti el” című paragrafussal? (...) Ez hogy kerül ide? És miért, államtitkár úr?” – kérdezte a fideszes vitapartnerét Harangozó Tamás, válaszokat követelve.

„Mit takar ez az egy mondat? Miért van szükség arra, hogy a vezérkari főnök parancsban különleges szolgálati rendet vezethessen be, a honvédek jogállásáról szóló törvényt felülírva?” – kérdezte a szocialista képviselő. Arra is felhívta a figyelmet, hogy előző este a kormány Alaptörvény-módosítást nyújtott be, ami szerint a honvédek jogállásáról szóló törvény gyakorlatilag megszűnik; a szuverenitásvédelmi törvényt is tartalmazó jogszabálydömping egyik eleme az Alaptörvény újabb módosítása. Eszerint a katonák jogállását a jövőben nem jogszabály, hanem csupán egy kormányrendelet fogja szabályozni. Harangozó Tamás korábban ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: ezzel a katonák válnak az első olyan foglalkoztatotti csoporttá, akiknek jogait nem védik törvények.

„Mit toldozgatják-foldozgatják ezt akkor? Ennyire sürgős valami?” – kérdezte a kormánypárti politikusoktól Harangozó Tamás. „És mit keres ez ebben a törvényben? És miért nincs itt a honvédelemért felelős miniszter, hogy egy ilyen kérdésre válaszoljon? Mi a jogalkotás célja?” – tette fel a kérdéseket felháborodva a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság MSZP-s alelnöke. Harangozó Tamás „egészen elképesztőnek” nevezte az egész törvénycsomagot, a benyújtásának körülményeit és a jövő heti Alaptörvény-módosítást is.

Az MSZP-s politikus hosszasan kritizálta a Munkavédelmi Törvény módosítását is, illetve annak indoklását. Eszerint a munkáltatók és a munkavállalók adminisztratív terheinek csökkentése érdekében általános jelleggel megszűnik a kötelező orvosi vizsgálat, a munkaköri alkalmasság vizsgálat. Harangozó Tamás itt is arra volt kíváncsi, hogy mindez miként növeli a hazai vállalkozások versenyképességét és hatékonyságát?

A szocialista politikus szerint a kormány egyik érintettel sem egyeztetett, azaz sem az orvosokkal, sem a munkaadókkal, sem a munkavállalókkal, amikor benyújtott ezt a törvényjavaslatot. Idézte az Orvosi Kamara titkárát, aki korábban azt mondta, négymillió ember esik át a munkaalkalmassági szűrővizsgálaton, a 20-as és 30-as korosztály is részt vesz rajtuk, akiknél ilyenkor derülhetnek ki olyan egészségügyi problémák, amiket később ki kellene vizsgálni. „Gyakran az egyszerű vizsgálatoknak köszönhetően derül fény a magas vérnyomásra, a cukorbetegségre, a szívritmus-zavarra vagy más betegségekre, amelyekre a munkavállaló nem figyelne oda, mert nem is tud róla” – idézte Haragozó Tamás a titkárt. „Szeretném kérdezni, államtitkár úr, hogy ha ez nincs, akkor mi van?” – fordult ismét a javaslat előterjesztőjéhez Harangozó Tamás, aki szerint az érintettek mind elutasítják a javaslatot.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség a munkavállalói jogok szempontjából markáns visszalépésként értékeli módosítást; ehhez a szocialista politikus annyit fűzött hozzá, hogy ez nem csak visszalépés, de konkrétan veszélyeztetés.

Az MSZP-s politikus úgy látja: a versenyképes munkaerő jól képzett, egészséges és megfizetett munkavállalókat jelent, így ezzel a módosítással képtelenség megnövelni a versenyképességet. „Rájöttek már nálunk bölcsebb és gazdagabb országok régóta, hogy nem a munkavállalók kizsigereléséből és megnyomorításáról lehet profitot szerezni hosszútávon, hanem abból, hogyha kiegyensúlyozott, egészséges emberek dolgoznak egy cégnél. Mennyibe kerül egy munkavállalónak, a versenyképességének a táppénzen lévő munkavállaló? Meg a kiesett munkaidő? Mennyibe kerül egy vállalkozónak a megnyomorodott munkavállaló, akit betanított és utána megpróbálhat a mai környezetben új munkatársat keresni, jól képzettet?” – kérdezte a kormánypárti politikusokat Harangozó Tamás.

A szocialista vezérszónok arra is kitért: a statisztikák szerint a férfiak többsége meghal a nyugdíjba vonulása után néhány évvel. „Ez az, amit Magyarország tud a honfitársainknak nyújtani. És akkor ilyen helyzetben azt a minimális egészségügyi-szűrési csomagot is megszüntetni... Én azt gondolom, hogy nem hiba, hanem kifejezetten bűn és veszélyeztetése a magyar embereknek!” – mondta az MSZP politikusa. Ismét a javaslat előterjesztőjéhez fordulva azt kérdezte, olvasta-e egyáltalán a törvénymódosítás szövegét, mert szemlátomást úgy fogják a törvényt megszavazni, hogy nincs meg még a szövege sem.

„Egészen elképesztő ez a javaslat, tisztelt képviselőtársaim, egyetlen egyet tudok önöknek mondani, kérni vagy követelni: úgy, ahogy van, vonják vissza! Ne csinálják ezt a magyar emberekkel nagyon szépen kérem!” – követelte Harangozó Tamás a beszéde végén.

Kapcsolódó párttagok